Duizenden mensen die dit jaar zijn ontslagen krijgen geen ontslagvergoeding. Dat zegt vakbond CNV, die een inventarisatie heeft gemaakt onder leden in diverse sectoren. Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers verplicht om vanaf de eerste werkdag een transitievergoeding mee te geven.
Dit betekent dat ook mensen die ergens kort hebben gewerkt, recht hebben op een vergoeding, aldus de vakbond. Maar veel bedrijven zeggen nu dat zij door corona simpelweg het geld niet hebben om die te betalen, meldt De Telegraaf. Vooral in de horeca is dat het geval. Een ontslagvergoeding is bedoeld voor ontslagen werknemers om cursussen en trainingen te kunnen volgen, om zo snel een nieuwe baan te vinden.
“Veel werkgevers lijken een loopje te nemen met de wet. En zetten mensen op straat zonder een cent mee te geven. Met name mensen met een flexcontract of oproepkrachten zijn de dupe”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen persbureau ANP.
Vooral mkb’ers zouden in de problemen komen als ze ontslagvergoeding moeten betalen, maar het CNV is resoluut. “We begrijpen dat veel werkgevers in de problemen zitten, maar de vergoeding bij ontslag na een kortdurend dienstverband is voor veel werkgevers een laag bedrag. Voor de ontslagen medewerkers kan het echter net dat zetje geven naar een nieuwe baan: een korte cursus, training of coaching. Deze ontslagvergoeding moet dus gewoon worden betaald.”
Mkb’ers hebben moeite met gebruik transitievergoeding
Voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof herkent het geluid dat mkb’ers niet aan de ontslagvergoeding kunnen voldoen “nog niet”. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we hebben natuurlijk al langer moeite met de transitievergoeding, omdat die vaak gebruikt wordt als een soort tussenpoos. We hebben het wel eens de ‘Costa Brava-subsidie’ genoemd, omdat mensen met die zak geld eerst een tijdje gaan kijken wat ze gaan doen.”
Maar in deze tijd is alles anders, weet Vonhof. “Ik kan me voorstellen dat iedereen die met werkloosheid wordt bedreigd, die transitievergoeding nodig heeft om in zijn bestaan te voorzien. Maar veel ondernemers begrijpen die transitievergoeding niet. Die vinden dat het alleen kan dienen om mensen van werk naar werk te helpen, en niet om ze een tijdje op de bank te houden.”
CNV vraagt mensen zich te melden
CNV vraagt mensen die geen ontslagvergoeding krijgen zich te melden. “Als blijkt dat het om meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf gaat, starten we een rechtszaak”, aldus Fortuin. “Ook vragen we de minister om bedrijven, die geen ontslagvergoeding betalen, geen staatssteun te verlenen” uit het derde steunpakket voor bedrijven.
LEES OOK: Kabinet zet regionale teams in om mensen te begeleiden naar ander werk
Door: Peter Visser