main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 september 2020 — 13:55

Randstedelingen trekken naar horeca in Oosten na regionale maatregelen

Horecaondernemers in het oosten van Nederland hebben het drukker door een toestroom van bezoekers uit de Randstad. Dat meldt De Stentor. Feesten met meer dan vijftig personen zijn niet meer toegestaan in zes veiligheidsregio’s in de Randstad. Die worden nu verplaatst naar regio’s waar ze nog wel mogen, zegt Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en burgemeester van Apeldoorn.

“Zolang in de ene regio andere maatregelen gelden dan in de andere, kunnen dit soort situaties ontstaan”, zegt hij tegen de krant. “Deze gang van zaken blijkt zich met name voor te doen in het gebied van Harderwijk tot Zutphen, en ook in mijn eigen gemeente Apeldoorn.” De Achterhoek zou te maken kunnen hebben met extra bezoekers uit Duitsland.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, ziet een trend ontstaan en maakt zich zorgen. Volgens hem leiden de lokale maatregelen in de Randstad tot een waterbedeffect. “Ik hoor nu al dat partijen met meer dan vijftig man worden verplaatst naar andere delen van het land.” Ook in de kroegen in het oosten wordt het drukker. Bruls waarschuwt dat ook daar de coronabesmettingen weer sneller toenemen.

Volgens Heerst wordt er streng gecontroleerd. “We staan continu in contact met onze horeca. Wie binnen de spelregels blijft, kan doorgaan. Voor wie dat weigert, wordt het duur.”

‘Nieuwe landelijke maatregelen nodig’

Ziekenhuisbestuurder Mirjam van ’t Veld denkt dat er extra landelijke maatregelen moeten komen nu Randstedelingen uitwijken. “Het was een goed idee om eerst te kijken naar wat je regionaal kan doen. Maar met het aantal besmettingen dat nu heel hard oploopt, is het kabinet aan zet. Dit kan niet meer. Je krijgt nu verspreiding en dan wordt het overal in het land even erg.”

LEES OOK: Amsterdammers trouwen massaal in Zaandam vanwege coronaregels: ‘Dit is niet uit te leggen’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier