main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 september 2020 — 11:38

Europese Commissie zet in op terugkeer kansloze migranten en schrapt asielquota

De Europese Commissie zet in op handelsvoordelen, visa en ontwikkelingsgeld als drukmiddel op Afrikaanse landen om hun kansloze migranten terug te nemen. Daar zit nu vaak het probleem. Wanneer landen mensen weigeren terug te nemen zitten deze vervolgens vast op eilanden en stromen ze uiteindelijk, al dan niet legaal, door naar Europa. Van bindende asielquota voor de EU-landen – hét strijdpunt de afgelopen jaren tussen lidstaten – ziet de Commissie af.

Dat blijkt uit het nieuwe migratiepact dat de betrokken Commissarissen Schinas en Johansson vandaag presenteren. De belangrijkste punten zijn al bevestigd door Brusselse bronnen.

Iedere lidstaat kan nu dus zelf aangeven hoe veel vluchtelingen ze willen ontvangen. De Commissie legt zich daarmee neer bij het verzet van Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije (gesteund door verschillende andere noordelijke lidstaten) tegen bindende asielquota.

Nederlands vluchtelingenbeleid

In Nederland is er een regeling in de vorm van een quotumbeleid waarbij elk jaar een aantal – sinds 1988 staat dat aantal op 500 – vluchtelingen wordt ‘uitgenodigd’ om naar Nederland te komen. Het gaat dan om mensen die in kwetsbare groepen zitten, bijvoorbeeld alleenstaande vrouwen, wezen of vluchtelingen die medische zorg nodig hebben. Voor Syrische vluchtelingen is in 2015 een extra quotum van 250 vluchtelingen ingesteld.

D66 heeft in hun verkiezingsprogramma al laten weten dat ze die opname van 500 vluchtelingen willen verhogen naar 5000. De vraag is hoe andere partijen daar op gaan reageren, en of dit een groot thema wordt in aanloop naar de verkiezingen.

“Het is vooral een onderdeel van de formatiebespreking”, reageert politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Partijen zullen in de komende maanden verschillende aantallen gaan presenteren. “Het is eigenlijk heel raar dat daar straks aan de formatietafel een compromis over wordt bereikt, maar dat is natuurlijk wel wat er gaat gebeuren. Want verschillende partijen staan daar op een andere manier in”, aldus De Winther. Hij vindt dat D66 door zelf nu al een getal te noemen in het verkiezingsprogramma ervoor zorgt dat dit onderwerp onderdeel wordt van de onderhandelingen. “Dus in feite werk je er zelf aan mee om straks koehandel te gaan bedrijven op basis van hoe veel mensen hier naartoe gaan komen. Het is allemaal niet zo chique, denk ik.”

LEES OOK: Vijf arrestaties voor brand Grieks migrantenkamp Moria

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier