main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 september 2020 — 12:50

Europees Geneesmiddelenbureau gaat coronavaccins extra steng controleren

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA gaat extra streng controleren bij coronavaccins, die onder grote druk worden ontwikkeld. Volgens het EMA is snelheid geboden, maar is daardoor het risico op fouten groter. Tot de laatste fase van het vaccineren wordt daarom extra streng gecontroleerd. 

Chinese en Russische farmaceuten hebben vaccins die klaar zijn voor gebruik en die worden nu op grote schaal geproduceerd. Als het EMA die vaccins goedkeurt, kunnen ze ook in Europa worden gebruikt. Een woordvoerder van het EMA liet eerder deze maand weten aan het AD dat “het niet uitgesloten is dat in een aantal gevallen mogelijk nog dit jaar een marktvergunning wordt verstrekt.”

‘Haastige spoed is zelden goed’

Onderwijsadviseur Samira Bouchibti is angstig over de vaccins uit Rusland en China. “Een vaccin komt er, maar ik weet niet of ik tot de eerste groep mensen wil behoren die zich laat vaccineren”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik wil goed geïnformeerd worden. Haastige spoed is zelden goed. Liever wat langer wachten en goed vaccin, dan te snel een Russisch en Chinees vaccin op de markt brengen.”

“Dit gaat om mensenlevens”, beklemtoont Bouchibti. “Je ziet vaker met vaccins dat je pas tien of vijftien jaar later de schade ziet die een vaccin kan toebrengen.”

LEES OOK: Verpleegkundigenbond: ‘Driekwart verpleegkundigen tegen de verplichting vaccins’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier