main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
De Jacht op Goud - 19 september 2020 — 13:05

Vierspanmenner IJsbrand Chardon: ‘Darko is de Arjen Robben onder de paarden’

Net als bij een voetbalelftal begint de succesformule van een vierspan bij de selectie. Welk paard neem je mee, en welk paard laat je op stal? In de documentaire ‘De Jacht op Goud’ twijfelt Nederlands menner IJsbrand Chardon, die al jarenlang tot de wereldtop van het vierspanrijden behoort, tussen twee toppaarden voor zijn deelname aan de Wereldruiterspelen van 2018.

Bij het vierspanrijden worden vier paarden twee-aan-twee voor een wagen gespannen. Van zo’n vierspan wordt bij wedstrijden verwacht dat zij een dressuurproef, een marathonproef en een vaardigheidsproef uitvoeren. Voor de dressuurproef zijn Zion en Darko de ‘toppers’ van IJsbrand, maar tegelijkertijd zijn deze paarden beide ook zijn grootste twijfelgevallen.

‘De Arjen Robben onder de paarden’

“Darko is eigenlijk wel een apart verhaal. Dat is een van de allerbeste paarden ter wereld”, meent IJsbrand. “Het enige probleem is dat dit paard eigenlijk de Arjen Robben onder de paarden is. Hij is geniaal, hij is top, maar ongelofelijk blessuregevoelig.” Tijdens een ‘gezondheidscheck’ vlak voor het WK blijkt dat Darko niet kreupel loopt, maar ook niet 100 procent fit is. IJsbrand vraagt zich hardop af: “Ga je het risico pakken om deze mee te nemen, als je ook goede paarden hebt staan die wel 100 procent gezond zijn?”

Dan is er Zion. Een paard dat moeite heeft met reizen. Het dier wordt claustrofobisch als hij in een kleine ruimte staat. En aangezien de Wereldruiterspelen plaatsvinden in Tyron in de Verenigde Staten, zal hij lang in een kleine stal in een vliegtuig moeten staan. “Dat risico vinden we eigenlijk te groot”, zegt IJsbrand. “Je kan natuurlijk geen kant op in het vliegtuig. Anders flipt hij echt.”

Op wie valt uiteindelijk de keuze, Zion of Darko? In de documentaire ‘De Jacht op Goud’ volgt Annette van Trigt vierspanrijder IJsbrand Chardon en zijn zoon Bram op weg naar de Wereldruiterspelen in 2018. De documentaire is zondag 20 september om 23.00 uur te zien op NPO 1 en terug te kijken op NPO Start.

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier