main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De Jacht op Goud - 19 september 2020 — 13:05

Vierspanmenner IJsbrand Chardon: ‘Darko is de Arjen Robben onder de paarden’

Net als bij een voetbalelftal begint de succesformule van een vierspan bij de selectie. Welk paard neem je mee, en welk paard laat je op stal? In de documentaire ‘De Jacht op Goud’ twijfelt Nederlands menner IJsbrand Chardon, die al jarenlang tot de wereldtop van het vierspanrijden behoort, tussen twee toppaarden voor zijn deelname aan de Wereldruiterspelen van 2018.

Bij het vierspanrijden worden vier paarden twee-aan-twee voor een wagen gespannen. Van zo’n vierspan wordt bij wedstrijden verwacht dat zij een dressuurproef, een marathonproef en een vaardigheidsproef uitvoeren. Voor de dressuurproef zijn Zion en Darko de ‘toppers’ van IJsbrand, maar tegelijkertijd zijn deze paarden beide ook zijn grootste twijfelgevallen.

‘De Arjen Robben onder de paarden’

“Darko is eigenlijk wel een apart verhaal. Dat is een van de allerbeste paarden ter wereld”, meent IJsbrand. “Het enige probleem is dat dit paard eigenlijk de Arjen Robben onder de paarden is. Hij is geniaal, hij is top, maar ongelofelijk blessuregevoelig.” Tijdens een ‘gezondheidscheck’ vlak voor het WK blijkt dat Darko niet kreupel loopt, maar ook niet 100 procent fit is. IJsbrand vraagt zich hardop af: “Ga je het risico pakken om deze mee te nemen, als je ook goede paarden hebt staan die wel 100 procent gezond zijn?”

Dan is er Zion. Een paard dat moeite heeft met reizen. Het dier wordt claustrofobisch als hij in een kleine ruimte staat. En aangezien de Wereldruiterspelen plaatsvinden in Tyron in de Verenigde Staten, zal hij lang in een kleine stal in een vliegtuig moeten staan. “Dat risico vinden we eigenlijk te groot”, zegt IJsbrand. “Je kan natuurlijk geen kant op in het vliegtuig. Anders flipt hij echt.”

Op wie valt uiteindelijk de keuze, Zion of Darko? In de documentaire ‘De Jacht op Goud’ volgt Annette van Trigt vierspanrijder IJsbrand Chardon en zijn zoon Bram op weg naar de Wereldruiterspelen in 2018. De documentaire is zondag 20 september om 23.00 uur te zien op NPO 1 en terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer