KHN: kans dat aantal besmettingen onder jongeren door avondklok juist oploopt
In de regio’s waar het coronavirus het snelst om zich heen grijpt moet de horeca om middernacht de deuren sluiten. Een uur later moet de zaak helemaal leeg zijn. Op die manier hoopt het kabinet in samenwerking met het bestuur van deze nu ‘oranje’ gebieden het aantal besmettingen terug te dringen. Symboolpolitiek, vindt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Voorzitter Robèr Willemsen voorspelt dat jongeren, die ‘echt niet om twaalf uur naar bed gaan’, nu juist met elkaar in huizen gaan zitten, in slecht geventileerde ruimtes. “Ik denk dat het aantal besmettingen onder die groep misschien wel toe zal nemen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
LEES OOK: ‘Extra maatregelen voor coronabrandhaarden: horeca eerder dicht, minder mensen in zalen’
De nieuwe maatregelen gelden voor verschillende regio’s, uitsluitend in de Randstad. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze regio’s is de bevolking gemiddeld jonger dan in de rest van het land en liggen studentensteden als Delft en Leiden. In die laatste is het aantal besmettingen de laatste week verdubbeld.
“Dit gaat de zoveelste klap in het gezicht betekenen voor ondernemers”, zegt Willemsen over de avondklok. “Het is slecht voor de omzet, slecht voor het imago van de horeca en het is slecht voor het moraal.”
‘Ze weten het niet in Den Haag’
Deze maatregel gaat volgens Willemsen geen verschil maken in de strijd tegen de oplopende coronabesmettingen. Anderhalve week geleden gaf premier Rutte nog aan dat men beter hun feestje in de horeca moest vieren en niet thuis, zo benadrukt de KHVN-voorzitter. “Ze weten het gewoon op dit moment niet in Den Haag, en dan is horeca relatief makkelijk aan te wijzen.”
Naast dat jongeren nu vermoedelijk hun heil elders gaan zoeken is er volgens de KHN-voorzitter geen enkele reden om de horeca strakker aan te trekken. Restaurants en kroegen zijn niet de plekken waar de brandhaarden ontstaan, zegt hij. “De verpleeghuizen staan met een dubbel aantal besmettingen boven ons. We hebben de teststraten niet op orde. Het is heel makkelijk om weer naar horeca te wijzen, maar volgens mij heeft men in Den Haag echt wel wat anders te doen.”
Volgens Willemsen moet de overheid niet panikeren naar aanleiding van het aantal oplopende besmettingen. “Er is een tijd geweest dat we groepsimmuniteit wilden, en dit zou een eerste stap zijn.” Hij doelt op het feit dat jongeren de grootste besmettingsgroep vormen. De vrees is echter dat deze jongeren uiteindelijk het virus juist weer onder hun ouders en grootouders, en dus de risicogroepen, gaan verspreiden. “Ik denk dat die studenten prima afstand houden tot ouders en grootouders. Anders was het aantal besmettingen daar al fors toegenomen”, aldus de KHN-voorzitter.
In plaats van de avondklok-maatregel pleit Willemsen voor een betere voorlichting. “We zien ook in buitenwijken van grote steden dat er onder migranten veel besmettingen zijn. Misschien moet je mensen die leven op kleine ruimtes beter en nadrukkelijker informeren. Dus gewoon de informatieverziening beter maken.”
Ventilatie
Ook volgens onderzoeker en opiniepeiler Maurice de Hond zijn deze strenge maatregelen niet nodig. De anderhalve meter waar zo op gehamerd wordt is niet dé oplossing, zegt hij. Die ligt in de ventilatie. “Als er voldoende geventileerd wordt kan de horeca open blijven. Je moet op bepaalde punten voorzichtig zijn, maar we hoeven niet in paniek te raken”, aldus De Hond. Willemsen sluit zich daarbij aan. “Er moet sowieso onderzoek gedaan worden naar welke ventilatie eisen er nodig zijn.”
Vanavond worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met aanvullende maatregelen.
LEES OOK: Weer een nieuwe coronarecord: 1756 besmettingen gemeld
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer