main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 september 2020 — 11:02

Europese Commissie komt met actieplan tegen racisme

Ook de Europese Commissie mengt zich nu in de discussie over racisme die de afgelopen maanden hevig woedt. Er komt een speciaal actieplan voor de komende vijf jaar in een poging racisme in Europa tegen te gaan. Het AD heeft de conceptplannen ingezien en kwam daar een aantal opvallende zaken in tegen. Zo komt er een anti-racimecoördinator en ook een jaarlijkse ‘Europese diversiteitshoofdstad’.

De Commissie schrijft in het conceptplan dat ‘de tegenstelling tussen onze gelijkheidswaarden en de realiteit van ingebakken racisme niet meer genegeerd kan worden’. Hoe het plan er precies uit gaat zien wordt vanmiddag gepresenteerd.

Op het gebied van racisme en discriminatie is op dit moment al Europese wet- en regelgeving van kracht, maar de uitvoering daarvan door de lidstaten zou nauwelijks worden gecontroleerd. Het plan is dat de Commissie dit nu actiever gaat doen.

De Commissie is van mening dat ze zelf, als werkgever, ook het goede voorbeeld moet geven. Zo komt er een verplichte cursus voor personeelszaken om onbewuste vooroordelen tegen te gaan bij het aannemen van mensen. Hierbij benadrukt de Commissie dat nog altijd geldt dat de beste mensen moeten worden aangenomen, maar dat er wel een grotere diversiteit onder kandidaten nodig is.

‘Volgens mij heeft Brussel belangrijkere dingen te doen’

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse heeft gemengde gevoelens bij de bemoeienis van Brussel op het gebied van racisme, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij vraagt zich af of dit niet juist irritatie oproept. “Niet iedereen is per definitie een racist”, vindt hij. “Om iedereen nu verplicht op cursus te sturen, ik vraag me af of dat helpt en of dat niet eerder heel veel ergernissen oproept bij gewone, normale mensen die dat helemaal niet zo zien. Volgens mij heeft Brussel wat belangrijkere dingen te doen.”

LEES OOK: OM haalt officier van racismezaak: ‘Ze heeft schijn van partijdigheid gewekt in Akwasi-zaak’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug