main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 september 2020 — 09:43

Facebook heeft populairste Zwarte Piet-pagina’s offline gehaald

De populairste Zwarte Piet-groepen en pagina’s zijn inmiddels door Facebook verwijderd. Pagina’s als Zwarte Piet liefhebbers (met ruim 52.000 likes), Actiegroep Pro Zwarte Piet (44.6000 likes) en Red Zwarte Piet (30.000 likes) zijn van het sociale netwerk verdwenen. Dat blijkt uit een inventarisatie van NU.nl.

Een maand geleden kondigde de sociale mediadienst aan dat zij afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet gingen verbieden. Mensen die de verwijderde pagina’s nu willen bezoeken krijgen een melding dat de inhoud niet beschikbaar is. Ook de Zwarte Pieten fanclub met 10.200 leden en de groep ZWARTE PIET MOET BLIJVEN met 5400 leden zijn inmiddels offline.

Blackface

Facebook verbood onlangs foto’s en video’s van Zwarte Piet als onderdeel van een wereldwijde aanpak van ‘blackface’. Daarmee bedoelt Facebook dat “een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen”.

De groep PRO Zwarte Piet, die 17,3 duizend leden telt, bestaat nog wel. De groep is echter privé gemaakt, zodat buitenstaanders de inhoud niet kunnen bekijken. Wel is op de hoofdafbeelding nog een Zwarte Piet te zien. Leden van privégroepen kunnen overigens wel afbeeldingen rapporteren. Verder zijn er nog een aantal groepen en pagina’s met pietenplaatjes te vinden, maar die hebben vaak niet meer dan tientallen of een paar honderd volgers.

Kunstmatige intelligentie

Op dit moment moeten afbeeldingen en video’s nog worden gerapporteerd voordat Facebook daadwerkelijk ingrijpt. Als niemand dit doet blijft een Zwarte Piet-foto, ondanks het verbod, dus gewoon staan. Een woordvoerder van Facebook laat aan NU.nl weten dat het doel is om “op termijn gebruik te gaan maken van kunstmatige intelligentie voor het blackfacebeleid”, zodat rapporteren niet meer nodig is. Op dit moment is deze technologie volgens Facebook nog niet geavanceerd genoeg. “Het gevaar is dat je te veel weghaalt en dan komt de vrijheid van meningsuiting in het gedrang.”

LEES OOK: Raisa Blommestijn over Zwarte Piet-ban Bol.com: ‘We buigen steeds maar’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in