main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Archieffoto: ANP
3 september 2020 — 16:06

Tientallen studenten Rotterdam spiekten tijdens onlinetentamen via appgroep

Studenten van de Rotterdam School of Management hebben via een appgroep antwoorden van tentamens met elkaar gedeeld. De toetsen zijn vanwege het coronavirus online gemaakt. Sommige studenten worden mogelijk van de opleiding verwijderd.

De managementschool, een onderdeel van de Erasmus Universiteit, bevestigt een bericht in studentenblad Erasmus Magazine. In totaal zaten 51 studenten van de opleiding International Business Administration in een chatgroep op de chatapp Viber.

Enkele studenten mogelijk verwijderd

Voor 22 gebruikers van de groep blijft het bij een berisping. Ze hebben niet actief deelgenomen aan de chat.

Bij zestien studenten zijn de tentamenuitslagen geschrapt. Zij moeten het vak komend collegejaar opnieuw volgen.

Tien anderen mogen geen onlinetentamens meer maken. De examencommissie raadt aan om enkele studenten te verwijderen, maar daarover moet de rector de knoop doorhakken.

Fraude speelde een maand lang

De fraude speelde bij tentamens die tussen begin juni en begin juli zijn afgenomen, dus aan het einde van het vorige collegejaar. De managementschool wil niet zeggen hoe de fraude aan het licht is gekomen.

Bij sommige tentamens moesten studenten een essay schrijven, waarbij ze internet mochten gebruiken om informatie op te zoeken, maar volgens de opleiding lukte dat niet bij elke toets.

‘Dan pas je zelfs niet in Ahoy’

De opleiding telt ongeveer vijfhonderd studenten. Ongeveer de helft van hen komt uit Nederland, de andere helft uit andere landen.

“Fysieke tentamens op de campus waren niet mogelijk. Bovendien waren veel studenten teruggegaan naar hun eigen land. En als je vijfhonderd studenten met voldoende afstand wilt tentamineren, pas je zelfs niet in Ahoy. Dan moet je kijken wat voor examens je dan gaat doen”, legt een woordvoerster uit.

‘Toezichttechnologie inmiddels goed genoeg’

De technologie bestaat om digitaal toezicht te houden op studenten tijdens een onlinetentamen, maar “niet voor de aantallen studenten waar wij mee te maken hebben, dat controlemechanisme was technisch niet mogelijk”, aldus dus woordvoerster.

De instelling verwacht dat tentamens ook de komende tijd nog online moeten worden afgenomen, maar denkt dat de technologie voor toezicht inmiddels goed genoeg is om herhaling te voorkomen.

LEES OOK: Onderwijsbond wil besluit minister: ‘Doorgaan examens is onverantwoord’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer