main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 augustus 2020 — 10:05

‘Nederlands corona-testbeleid dreigt al dit najaar onuitvoerbaar te worden’

Het Nederlandse testbeleid voor coronapatiënten dreigt al in dit najaar onuitvoerbaar te worden. Laboratoria die de tests moeten analyseren kampen nu al met een tekort aan middelen. Betrokkenen zijn bang dat deze tekorten nog verder zullen oplopen, en dat alternatieven niet op tijd gereed zijn. Dat meldt de Volkskrant. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de GGD’s verwachten dat wachttijden verder zullen oplopen.

Voor de verschillende apparatuur die laboratoria gebruiken om de monsters van de tests te analyseren, hebben zij middelen uit het buitenland nodig, zoals testvloeistoffen en plastic buisjes. Aan die middelen is nu al een tekort, terwijl de testcapaciteit dit najaar juist — minimaal — moet worden verdubbeld, naar een totaal van 70 duizend tests per dag.

Gevreesd wordt nu dat Nederland het onderspit delft in de internationale strijd die is ontstaan, zoals dat eerder ook gebeurde bij de mondmaskers. Het ministerie van VWS, dat deze middelen inkoopt, heeft nog geen harde afspraken gemaakt met fabrikanten om ervoor te zorgen dat er dit najaar voldoende materiaal beschikbaar is, zo laat een woordvoerder aan de krant weten.

‘Blind zonder testen’

“Wie niet genoeg kan testen, wordt blind”, zegt arts-microbioloog bij het UMCG en OMT-lid Alex Friedrich. “Dan ga je het virus verspreiden, gaan mensen overlijden en krijg je mogelijk weer een lockdown. Je moet het uitbreiden van de labcapaciteit tot topprioriteit maken. Maar ik merk te weinig dat dit gebeurt.”

Ook Microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans noemt deze situatie zeer nijpend. “Als het zo doorgaat, kunnen mensen met klachten straks niet meer allemaal worden getest”, zegt hij. “Zonder het systeem van track and trace valt een essentiële pijler onder onze strategie weg.”

GGD

Deze week ligt het aantal op één dag afgenomen coronatests in Nederland voor het eerst boven de 30 duizend, en zo’n 80 procent van deze tests wordt afgenomen bij de teststraten van de GGD’s. De rest wordt in ziekenhuizen en andere instellingen afgenomen. Dat de wachttijden langer worden, ligt dit keer dus niet aan de GGD’s, die zeggen klaar te zijn voor verdere opschaling. “Wij worden tegengehouden door de capaciteitsbeperking in de laboratoria”, zegt een woordvoerder. “Onze verwachting is dat de wachttijd voor een test nog verder gaat oplopen. Mensen kunnen dan kiezen: of verder reizen voor een test, of langer wachten.”

‘Niet laten testen zonder klachten’

Volgens het ministerie van VWS, dat de middelen voor de laboratoria inkoopt, is er nu genoeg materiaal voor 30 duizend tests per dag. Maar de vraag om testen neemt de laatste tijd flink toe, omdat ook mensen zonder klachten zich willen laten testen. “Als dat zo doorgaat, moeten we nee gaan verkopen. Daarom roepen wij mensen op zich zonder klachten niet te laten testen, en vragen we de GGD’s openingstijden niet te verruimen.”

VWS zei donderdag de testcapaciteit tijdelijk te gaan verschuiven naar de regio’s met de hoogste infectiedruk, zoals Amsterdam. Labs kunnen worden ‘aangewezen’ om een deel van hun voorraad af te staan. Volgens een woordvoerder is het ministerie continu bezig met de inkoop. “Waarschijnlijk hebben we volgende week weer meer capaciteit.”

LEES OOK: GGD: Nederlanders houden zich niet aan coronaregels, het is dweilen met de kraan open

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer