main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 28 augustus 2020 — 10:36

FNV: werkgever moet werknemer compenseren voor thuiswerken

Werkgevers moeten werknemers compenseren voor de extra kosten die ze maken wanneer ze thuiswerken. Dat stelt vakbond FNV, die met werkgevers wil onderhandelen over een thuiswerkregeling. Volgens de vakbond zou uit onderzoek onder ruim 9400 leden blijken dat meer dan 80 procent van de ondervraagden zo’n regeling ziet zitten.

In een thuiswerkregeling horen volgens FNV naast een vergoeding ook facilitering in materiaal en het recht op thuiswerken te worden vastgelegd. Ook worden daarin afspraken gemaakt over het recht om juist wel op kantoor te werken.

Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit. Werknemers maken juist kosten wanneer ze thuiswerken, bijvoorbeeld door extra elektriciteitsverbruik.

Thuiswerken kost twee euro per dag

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde eerder dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee. Volgens Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, zijn nieuwe afspraken hard nodig. “Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor de rekening van de werknemer komen.”

Werknemers willen afwisselen tussen thuis en kantoor

Van de ondervraagden gaf twee op de drie thuiswerkers aan prettig te kunnen thuiswerken en driekwart wil in de toekomst graag afwisselen tussen thuis en op kantoor werken. Als voordeel van thuiswerken noemde ruim 70 procent het ontbreken van reistijd. Ook betere concentratie en een hogere productiviteit werden door bijna 40 procent van de ondervraagden genoemd.

Er zijn ook nadelen aan thuiswerken, blijkt uit het onderzoek. Twee op de drie ondervraagden geeft aan collega’s en sociale interactie te missen. Ook vindt 40 procent van het nadelig dat ze minder bewegen. Bij een kwart lopen werk en privé te veel door elkaar.

LEES OOK: ‘Thuiswerken kost werknemer honderden euro’s per jaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer