‘Zorgpersoneel krijgt bonus en kabinet wil belasting verlagen’
Het kabinet wil voor komend jaar een belastingverlaging doorvoeren, zodat mensen meer overhouden in hun portemonnee. Daarnaast krijgt het zorgpersoneel voor hun inzet tijdens de coronacrisis geen loonsverhoging, maar een bonus van 500 euro. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving hierover van De Telegraaf.
Coalitiepartijen overlegden de afgelopen dagen over de begroting voor 2021 en het derde steunpakket. Daar zijn deze afspraken uit gekomen.
Winstbelastingen
Grote bedrijven krijgen te maken met een tegenvaller. Eerder werd aangekondigd dat de winstbelastingen verlaagd zouden worden, maar die blijven even hoog. De zelfstandigenaftrek, een belastingvoordeel voor kleine ondernemers, wordt in stappen verder afgebouwd met een tijdelijke compensatieregeling. Dat vertellen bronnen tegen de NOS.
Burgers krijgen een koopkrachtimpuls. De coalitiepartijen willen het lage belastingtarief, dat loopt tot een inkomen van zo’n 68.500 euro per jaar, met ongeveer 1 procent verlagen.
De hypotheekrenteaftrek blijft volgens bronnen ongemoeid. Daar drong vooral de VVD op aan.
Verder werd gisteren al bekend dat het kabinet de komende vijf jaar in totaal 20 miljard in projecten willen steken om de economie te versterken. Over zo'n investeringsfonds wordt al ruim een jaar nagedacht, nu is de coalitie het in grote lijnen eens over de invulling.
Geen loonsverhoging
Het zorgpersoneel krijgt geen structurele loonsverhoging, iets waar vooral de oppositie op aandringt. Daar is te weinig steun voor in de coalitie. In plaats daarvan krijgt het personeel een bonus van 500 euro netto. Dat is de helft van het bedrag dat zorgpersoneel dit jaar ontvangt. Daarnaast gaat het ministerie van Volksgezondheid op de eigen begroting ruimte zoeken om iets te doen aan de werk- en regeldruk in de zorg.
Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) geeft in reactie op dit nieuws aan dat dit niet genoeg is. De arbeidsvoorwaarden in de zorg moeten volgens de V&VN, dat meer dan 100.000 leden heeft, structureel worden verbeterd. "Een extraatje is - als het bericht klopt - natuurlijk prettig", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Maar als je voldoende verpleegkundigen en verzorgenden wil hebben en echt iets doen aan de grote personeelstekorten, dan is structureel meer nodig."
LEES OOK: Mkb’ers onvoldoende op de hoogte van financieringsmogelijkheden: ‘Zorgwekkend’