Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Gemeenten willen met woonplicht beleggers uitsluiten bij verkoop nieuwbouw

Redactie

Een steeds groter wordend aantal gemeenten wil ervoor zorgen dat de lokale huizenmarkt betaalbaarder wordt voor starters en mensen met een kleinere beurs. Dit willen ze doen door kopers te verplichten in hun aangeschafte huis te gaan wonen. Hiermee wordt verhuur onmogelijk en zo sluiten ze beleggers uit bij de verkoop van nieuwbouw. Dat schrijft het FD.

Bijna twintig gemeenten hebben in het afgelopen jaar een zogeheten zelfbewoningsplicht ingevoerd, zo blijkt uit onderzoek van het FD. Naast grote steden als Amsterdam en Utrecht, die vaak de aandacht trekken als het om de oververhitte huizenmarkt gaat, zijn hier ook bestuurders in Bernheze, Nieuwkoop en Bergeijk terug te vinden.

Grip op lokale markt

"Ik merk dat gemeenten de afgelopen jaren steeds vaker zoeken: hoe houden we grip op de lokale markt en hoe kunnen we die sturen?", zegt adviseur Thierry Wever van onderzoeks- en adviesbureau Rigo. Het antispeculatiebeding, waarmee de snelle doorverkoop van koopwoningen wordt verboden, was al een veelgebruikt middel. Studentensteden als Groningen, Den Haag en Leiden legden de verkamering van woningen aan banden. Het lijkt erop dat steden zoals Rotterdam en Nijmegen zullen volgen.

De zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwhuizen komt daar nu bij. Deze ingreep was al langer mogelijk, maar gemeentebestuurders maakten daar slechts mondjesmaat gebruik van. Het groeiende aantal beleggers op een woningmarkt die kampt met een tekort van 330.000 huizen, zorgt ervoor dat colleges van burgemeester en wethouders nu daadwerkelijk gaan handelen.

Naast de achttien gemeenten die de zelfwoonplicht onlangs invoerden, denken wethouders in een handvol andere plaatsen zoals Wijchen en Barneveld na of dat bij hen ook verstandig is. In een andere groep gemeenten, waaronder Brielle en Bodegraven-Reeuwijk, hebben gemeenteraden hun college van burgemeester en wethouders via moties opgedragen de woonplicht binnenkort in te voeren.

Verschillende invulling

Die manier waarop zij er invulling aan geven verschilt. Zo geldt de woonplicht in Zwolle voor alle nieuwbouwwoningen voor een periode van vijf jaar. Andere gemeenten willen vooral een specifiek deel van de markt aanpakken.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken werkt aan een voorstel om de zelfbewoningsplicht uit te breiden naar al bestaande woningen. Vooral grote steden zijn daar voorstander van. Met de zogeheten opkoopbescherming kunnen gemeenten de komende drie jaar ingrijpen in wijken waar schaarste is. Daar kan een bestaande woning niet worden verkocht aan een belegger voor de verhuur.

LEES OOK: ‘Huis kopen als eenverdiener met modaal inkomen vrijwel onmogelijk’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau