main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 7 augustus 2020 — 11:15

Nederlandse banken verleenden voor 22 miljard euro steun aan bedrijven sinds begin coronacrisis

Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis in maart voor 22 miljard euro aan steun verleend aan bedrijven. Die kregen bijvoorbeeld uitstel van aflossingen of extra leningen.

Al 158.000 bedrijven maakten daar gebruik van en 32.400 particulieren, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Al sinds mei neemt de vraag naar deze extra steun af.

29.000 leningen

Sinds de vorige melding begin juli zijn bijna 3000 nieuwe leningen verstrekt aan ondernemers, waardoor de teller nu op 29.000 leningen staat. In totaal is daar een bedrag van 18,9 miljard euro mee gemoeid. Nog eens 129.000 bedrijven kregen uitstel van betaling van hun bank voor in totaal ongeveer 3 miljard euro. Die getallen veranderen al sinds mei nauwelijks meer.

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken

Zo’n 32.400 consumenten kregen uitstel van aflossing voor hun hypotheek of consumptief krediet. Dat zijn er zo’n 400 meer dan begin juli. In totaal bedroeg de steun aan consumenten circa 77 miljoen euro.

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken

‘Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan’

Voorzitter Chris Buijink van de NVB denkt dat ondernemers voorzichtig zijn omdat ze economisch moeilijke tijden verwachten of rekening houden met het aflopen van de overheidssteun in het najaar. “Ondernemers gaan minder nieuwe leningen aan, bijvoorbeeld omdat ze niet weten of zij een investering terug kunnen verdienen of extra schuld wel kunnen terugbetalen.”

Het einde van steunmaatregelen moet volgens Buijink goed worden afgestemd tussen banken, de Belastingdienst, gemeenten en het UWV. Zij moeten “het moment voor het inlopen van achterstanden en stoppen van steun goed timen” om te voorkomen dat ondernemers “de gevolgen van de coronacrisis in één keer voor de kiezen krijgen”.

LEES OOK: Banken worden strenger bij hypotheken en leningen aan ondernemingen

Door: Bert van Doorn

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier