main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
6 augustus 2020 — 19:25

Rutte: coronavirus bezig aan gevaarlijke opmars, nieuwe maatregelen voor horeca

Het coronavirus is bezig aan een “gevaarlijke opmars”. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens een ingelaste persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de coronacrisis. Hij noemde het zorgelijk dat mensen zich steeds minder aan de coronamaatregelen houden, zoals de 1,5 meter afstand-regel. Voor de horeca worden versoepelingen teruggedraaid.

Volgens Rutte is het kritieke punt nog niet bereikt, maar er is wel reden tot zorg. Hij riep op om de coronaregels in acht te nemen, zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken. Daarnaast benadrukte hij het belang van meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD’s.

Minister De Jonge liet weten dat er op 12 augustus een portal komt waar mensen kunnen inloggen om hun testuitslag te zien.

Rutte richt zich tot jongeren

Rutte richtte zich in het bijzonder tot jongeren, een groep die volgens hem vaker de regels niet naleeft. “Houd je aan regels, anders zit binnenkort iedereen weer thuis”, zei de premier. Hij riep jongeren die zich niet aan de coronaregels houden op om contact met mensen met een zwakke gezondheid te vermijden. “Dat risico mag je niet nemen.” Voor de introductieweken van scholen moeten activiteiten zoveel mogelijk online plaatsvinden. Fysieke activiteiten mogen alleen op kleine schaal en met 1,5-meter afstand.

Ook riep Rutte op om drukke plekken in Amsterdam te vermijden.

Teugels aangetrokken voor horeca

Het kabinet trekt de teugels aan voor de horeca. Bezoekers van horecagelegenheden moeten bij aankomst hun naam en contactgegevens laten registreren, zodat deze informatie gebruikt kan worden voor bron- en contactonderzoek. Als de GGD vaststelt dat er bij een horecagelegenheid meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan de zaak voor veertien dagen worden gesloten. Dat kan ook gebeuren bij bijvoorbeeld pretparken en musea.

Regionaal kunnen de openingstijden van horeca en nachtwinkels worden ingeperkt tot 12 uur ’s nachts. Als het vanwege de toenemende corona-aantallen nodig blijkt, kan deze maatregel ook landelijk gelden, zei de premier.

Burgemeesters mogen supporters weren bij voetbalwedstrijden

Burgemeesters en voorzitters van veiligheidsregio’s mogen de aanwezigheid van supporters bij duels in het prof- en amateurvoetbal beperken of verbieden, zei Rutte. Als de cijfers er aanleiding toe geven dan kunnen die maatregelen ook worden opgeschaald naar een landelijk niveau en voor heel Nederland gaan gelden”, waarschuwde Rutte, die zich duidelijk had geërgerd aan supporters van Feyenoord die dinsdag een openbare training van hun favoriete club bijwoonden.

Aantal besmettingen loopt harder op

Het aantal besmettingen loopt sinds de versoepeling van de coronamaatregelen van 1 juli weer snel op. De afgelopen week kwamen er 2588 nieuwe besmettingen bij, de week daarvoor waren dat er 1329. Donderdag werden er 601 nieuwe gevallen op een dag gemeld.

 

 

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier