Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Viroloog: grootste probleem is mentaliteit van Nederlanders die zich niet aan maatregelen houden

Peter Visser

Nederlanders houden zich lang niet altijd aan de coronamaatregelen en steeds meer mensen weigeren mee te werken aan bron- en contactonderzoek. De GGD GHOR, de overkoepelende organisatie van alle GGD's in ons land, sloeg vandaag alarm in een brandbrief. Volgens viroloog Anne Wensing is het grootste probleem "de mentaliteit van mensen die zich niet meer aan de maatregelen houden", zegt ze dinsdagavond in Op1.

De GGD ziet steeds vaker dat mensen naar feestjes gaan en daar nauw contact hebben met anderen, mensen geen 1,5 meter afstand houden, mensen weigeren in quarantaine te gaan en mensen niet zeggen met wie ze de afgelopen tijd in contact zijn geweest.

Volgens Wensing zijn Nederlanders te laks geworden. "De GGD is gigantisch opgeschaald en doet veel zaken. Maar het is inderdaad dweilen met de kraan open. Als er één iemand positief getest is en je moet zeventig contacten opsporen, is er geen beginnen aan." Ze begrijpt de oproep van de GGD aan Nederlanders om beter de coronamaatregelen in acht te nemen.

Failed to load content from twitter.com. Status Code: 404

Mensen houden zich niet alleen minder goed aan de coronaregels, maar zijn ook minder vaak bereid om mee te werken aan bron- en contactonderzoek. Ze willen bijvoorbeeld niet zeggen met wie ze de afgelopen tijd in contact zijn geweest. Volgens Wensing zijn mensen bang "om te klikken" en "om andere mensen erbij te lappen". "Maar het is niet de peuterschool. Dit gaat over de publieke gezondheid en over de economie. Dan is klikken helemaal niet aan de orde", beklemtoont ze.

'Doelgroepen in kaart brengen'

De GGD Amsterdam en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zien dat vooral jongeren "nu besmet raken en daarmee een risico vormen voor de hele stad en regio". Wensing vindt het belangrijk om in kaart te brengen welke doelgroepen zich minder goed aan de regels houden. De viroloog denkt dat het gedrag van jongeren een probleem vormt. "Als je nauw contact hebt gehad met iemand en daarna in quarantaine moet, belemmert dat natuurlijk in je activiteiten. Maar we kunnen het ons gewoon niet veroorloven om laks te worden."

Wensing benadrukt het belang van de coronaregels en waarschuwt voor de gevolgen als we ons er niet aan houden. "We hebben net de vrijheden terug en we hebben allemaal gezien hoe een groot goed dat is. Laten we dan ook bereid zijn om relatief simpele maatregelen te nemen." Als we dat niet doen, dreigt volgens haar een tweede golf. Ze pleit voor meer saamhorigheid. "Met z'n allen de schouders eronder. Het virus gaat voorlopig niet weg."

Aantal coronagevallen afgelopen weken snel gestegen

Het aantal coronagevallen is de afgelopen weken snel gestegen. Begin juli werden in een week tijd ruim 400 nieuwe coronagevallen gemeld, afgelopen week waren het er bijna 2600. De grootste brandhaarden zijn de vier grote steden en de regio's Midden- en West-Brabant (Breda, Tilburg en omstreken) en Hollands Midden (regio Leiden). De toename komt door "risicovol gedrag", zegt GGD GHOR Nederland. Het gaat daarbij vooral om mensen die jonger zijn dan veertig.

LEES OOK: GGD: Nederlanders houden zich niet aan coronaregels, het is dweilen met de kraan open


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau