Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Ongeveer helft tbs-patiënten blijft niet op longstay’

Redactie

Voor veel tbs-patiënten is de longstay niet langer een plek waar ze nooit meer wegkomen. De helft komt uiteindelijk terecht in een minder beveiligde zorginstelling en een deel van de tbs'ers woont zelfs zelfstandig. Dat meldt Trouw.

Tussen februari 2011 en november 2019 bracht de Landelijke Adviescommissie Plaatsing Langdurige Forensische Psychiatrische Zorg (de LAP) advies uit over 223 tbs-patiënten op de longstay. Deze afdeling heet sinds vorig jaar officieel de ‘langdurige forensisch psychiatrische zorg’. Van deze 223 patiënten zitten er 98 nog altijd op die afdeling, en 99 stroomden uit. De 26 anderen zijn inmiddels overleden, in de tbs-kliniek of daarbuiten.

Niet bij alle tbs'ers ging het goed nadat ze de kliniek verlieten. Zes van hen keerden terug nadat het buiten misliep. Volgens LAP-secretaris Leentvaar-Loohuis betekent dit niet direct dat er ernstige incidenten zijn geweest. "Die proberen we juist voor te zijn."

Stabilisatie

Tbs'ers die op de longstay terechtkomen hebben er al flink wat jaren therapie op zitten, maar volgens de behandelaars is het nog altijd niet veilig om hen terug te laten keren in de maatschappij. De focus op de longstay-afdeling ligt daarom niet meer op behandelen, maar op stabilisatie van de problemen en de kwaliteit van leven.

De longstay is volgens advocaat Abdel Ytsma van Bureau TBS Advocaten in Haarlem gevreesd, zo vertelt hij tegen de krant. De afdeling staat bekend als de 'opbergplek'. "En trouwens niet alleen bij mijn cliënten. Ook behandelaars spreken nog steeds over een verlies aan perspectief bij plaatsing op de afdeling." Dat is volgens Ytsma, die op dit moment zo'n 15 longstay-tbs'ers bijstaat, onterecht. "Het blijkt kop of munt of je uitstroomt."

Volgens Ytsma betekent dit niet dat men snel uitstroomt. Dat gebeurt stapje voor stapje en alleen als het kan. "We moeten ook niet onnodig voorzichtig zijn", zegt hij.

'Tussenvoorziening'

De LAP noemt het een positieve ontwikkeling dat de longstay niet langer een 'eindstation' is. In plaats daarvan is de afdeling nu een 'tussenvoorziening', waar verder gekeken wordt naar een uiteindelijke oplossing voor een tbs'er.

Dat de helft van de langdurige tbs’ers is uitgestroomd, betekent niet dat zij allemaal volledig vrij man zijn. Van de 99 patiënten wonen er vijftien zelfstandig. De anderen zitten in andere GGZ-instellingen met meer bewegingsruimte, in de ouderenzorg of in voorzieningen van begeleid wonen. In totaal is bij 29 voormalige longstay-patiënten de tbs inmiddels beëindigd, al staan de meesten van hen nog steeds onder toezicht.

LEES OOK: Tbs’ers op wachtlijst door toename tbs-oplegging: ‘Dit is het Michael P.-effect’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau