main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 31 juli 2020 — 10:42

Reddingsbrigade: pas op vandaag voor muien en stromingen op het strand

Het kan vandaag tropisch warm worden, met temperaturen die op sommige plaatsen in Nederland tot boven de 30 graden kunnen oplopen. Naar verwachting zullen veel mensen hier op het strand van gaan genieten. Om die reden waarschuwt de Reddingsbrigade Nederland strandgangers die de zee in willen voor muien en stromingen.

Een mui is een opening tussen twee zandbanken. Hierin stroomt het water snel en met veel kracht terug naar de zee. “Een golf komt naar het strand toe, maar dat water trekt ook weer terug de zee in”, legt Sander Zeilstra van Reddingsbrigade Nederland uit aan Omroep West. “Het water gaat een weg zoeken tussen de zandbanken en daardoor ontstaat er een geul met een sterke stroming.” De Reddingsbrigade roept op om op die plekken niet te gaan zwemmen.

‘Gladde zee’

Volgens Zeilstra herken je een mui aan een gladde zee of een stuk waar de golven minder breken. Ze komen de laatste tijd veel voor, zegt hij. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat de plaats van een mui per dag kan verschuiven. Strandgangers kunnen bij de plaatselijke reddingsbrigade op de stranden vragen waar de muien zich bevinden.

Als je dan toch in een mui terecht komt, moet je niet tegen de stroming in terug naar het strand zwemmen. Dat heeft totaal geen nut, benadrukt Zeilstra: “Het water stroomt met zo’n 10 tot 12 kilometer per uur terug naar zee. Daar zwemt een Olympische zwemmer niet eens tegenop.” Het advies is om je in eerste instantie mee te laten voeren door de stroming en dan schuin weg te zwemmen richting de zandbank.

Zwem nooit alleen

De Reddingsbrigade doet ook een oproep om nooit alleen in de zee te zwemmen. “Blijf altijd met zijn tweeën en laat kinderen sowieso nooit alleen de zee in gaan. Zorg bij kinderen dat je minstens één armlengte in de buurt blijft.” Ook is het niet slim om diep de zee in te gaan. “Als je graag ver wilt zwemmen, zwem dan met de kustlijn mee.”

LEES OOK: Pas op: de bastaardsatijnrups is terug en zorgt voor overlast op het strand

Door: Marinka Wagemans

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier