main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Foto: ANP
28 juli 2020 — 13:21

Werknemers willen terug naar kantoor, werkgevers houden personeel vaak nog thuis

Werkgevers zijn voorzichtig met een heropening van de werkplek en laten hun personeel voorlopig liever nog thuiswerken. Dat concludeert bedrijfsinrichter Koninklijke Ahrend op basis van een onderzoek onder zo’n 600 werkgevers en 600 werknemers. Veel werknemers missen het kantoor, maar mogen vaak nog niet terugkeren.

Slechts 10 procent van de werkgevers verwacht in het derde kwartaal een volledige terugkeer na kantoor. De meerderheid van de werkgevers houdt in de aankomende periode rekening met een bezettingsgraad op kantoor van minder dan 60 procent. Een derde gaat uit van een bezettingsgraad van minder dan 40 procent.

De actuele dreiging van nieuwe uitbraken van het coronavirus speelt daarin een rol, aldus Ahrend.

Zo’n 18 procent van de werkgevers verwacht dat hun werknemers na de coronacrisis weer volledig op kantoor werken. Van de werknemers zelf denkt 28 procent dat ze in de toekomst weer helemaal terug kunnen naar kantoor. Vorige week maakte het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bekend dat Nederlanders ook na de coronacrisis verwachten vaker thuis te blijven werken.

Werknemers willen terug naar kantoor

Het overgrote deel van de ondervraagde werknemers wil weer terug naar kantoor. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het niet beschikken over een goede thuiswerkplek, gebrek aan sociale interactie en afnemende betrokkenheid bij de organisatie.

Toch staan veel werknemers positief tegenover vaker optioneel thuiswerken. Zo zeggen mensen thuis productiever en gelukkiger te zijn, en een betere balans tussen werk en privé te ervaren.

Driekwart van de werkgevers vindt dat thuiswerken bijdraagt aan de productiviteit. Wel is het volgens hen bij langdurig volledig thuiswerken, zoals tijdens de lockdown het geval is, lastiger om de prestaties en betrokkenheid van medewerkers op afstand te waarborgen en nieuwe projecten op te starten.

Thuiswerken kost geld

Thuiswerken kost een werknemer wel twee euro per dag en honderden euro’s per jaar, blijkt uit cijfers van het Nibud, bijvoorbeeld door het gebruik van wc-papier en het drinken van een kopje koffie. Op jaarbasis gaat het volgens het instituut al gauw om 440 euro. Deze kosten zijn berekend op basis van een 40-urige werkweek.

LEES OOK: ANWB wil stimulering van thuiswerken om files te voorkomen

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier