Werknemers willen terug naar kantoor, werkgevers houden personeel vaak nog thuis
Werkgevers zijn voorzichtig met een heropening van de werkplek en laten hun personeel voorlopig liever nog thuiswerken. Dat concludeert bedrijfsinrichter Koninklijke Ahrend op basis van een onderzoek onder zo'n 600 werkgevers en 600 werknemers. Veel werknemers missen het kantoor, maar mogen vaak nog niet terugkeren.
Slechts 10 procent van de werkgevers verwacht in het derde kwartaal een volledige terugkeer na kantoor. De meerderheid van de werkgevers houdt in de aankomende periode rekening met een bezettingsgraad op kantoor van minder dan 60 procent. Een derde gaat uit van een bezettingsgraad van minder dan 40 procent.
De actuele dreiging van nieuwe uitbraken van het coronavirus speelt daarin een rol, aldus Ahrend.
Zo'n 18 procent van de werkgevers verwacht dat hun werknemers na de coronacrisis weer volledig op kantoor werken. Van de werknemers zelf denkt 28 procent dat ze in de toekomst weer helemaal terug kunnen naar kantoor. Vorige week maakte het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bekend dat Nederlanders ook na de coronacrisis verwachten vaker thuis te blijven werken.
Werknemers willen terug naar kantoor
Het overgrote deel van de ondervraagde werknemers wil weer terug naar kantoor. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het niet beschikken over een goede thuiswerkplek, gebrek aan sociale interactie en afnemende betrokkenheid bij de organisatie.
Toch staan veel werknemers positief tegenover vaker optioneel thuiswerken. Zo zeggen mensen thuis productiever en gelukkiger te zijn, en een betere balans tussen werk en privé te ervaren.
Driekwart van de werkgevers vindt dat thuiswerken bijdraagt aan de productiviteit. Wel is het volgens hen bij langdurig volledig thuiswerken, zoals tijdens de lockdown het geval is, lastiger om de prestaties en betrokkenheid van medewerkers op afstand te waarborgen en nieuwe projecten op te starten.
Thuiswerken kost geld
Thuiswerken kost een werknemer wel twee euro per dag en honderden euro's per jaar, blijkt uit cijfers van het Nibud, bijvoorbeeld door het gebruik van wc-papier en het drinken van een kopje koffie. Op jaarbasis gaat het volgens het instituut al gauw om 440 euro. Deze kosten zijn berekend op basis van een 40-urige werkweek.
LEES OOK: ANWB wil stimulering van thuiswerken om files te voorkomen