Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

We geven aan bijna alles een stuk minder uit, maar aan voeding juist meer

Redactie

Consumenten hebben in mei 12,8 procent minder besteed dan in dezelfde maand in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De krimp is kleiner dan in april, maar nog altijd de op een na grootste ooit gemeten. De consumenten gaven vooral minder uit aan diensten. Aan voedings- en genotmiddelen werd echter een stuk meer uitgegeven dan het jaar daarvoor.

In mei waren cafés, pretparken, restaurants, sportscholen en theaters nog gesloten en het openbaar vervoer was alleen voor noodzakelijke reizen. De uitgaven aan diensten lagen daarom nog 22,4 procent lager dan in mei een jaar eerder. Aan telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, woondiensten, private lease en koeriersdiensten, die ook onder 'diensten' vallen, gaven consumenten juist meer uit.

Voeding

Consumenten hebben 6,3 procent meer besteed aan voedings- en genotmiddelen dan in mei 2019. Aan duurzame goederen werd echter 1,6 procent minder besteed dan een jaar eerder. Deze daling is wel een stuk kleiner dan in april.

Huishoudens kochten vooral minder kleding, schoenen en personenauto’s, maar schaften meer elektrische apparatuur en woninginrichtingsartikelen aan. Aan overige goederen, zoals gas en motorbrandstoffen, hebben ze 7,0 procent minder besteed dan een jaar eerder. Dit komt onder meer doordat consumenten minder motorbrandstoffen hebben getankt.

Veertien jaar

Winkelen gebeurde in mei wel weer volop, met de sterkste stijging van de detailhandelsverkopen in veertien jaar tijd. De aankopen namen zowel in supermarkten als bij non-foodwinkels toe. Het verkoopvolume lag 5,9 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet.

LEES OOK: CBS: Consumentenvertrouwen in Nederland blijft laag


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau