main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Pixabay
Goedemorgen Nederland - 22 juli 2020 — 10:56

Fraude met diploma’s in de zorg: personeel met valse diploma’s zou in jeugdhulp hebben gewerkt

Twee zorgbureaus worden ervan verdacht dat ze personeel met valse diploma’s en Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG’s) hebben laten werken in de geestelijke gezondheidszorg en bij jeugdhulp. In het onderzoek naar deze bureaus zijn twee bedrijfspanden doorzocht, net als een woning in Gelderland. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Justis, de dienst die Verklaringen Omtrent Gedrag verstrekt, deed in 2019 aangifte van het gebruik van valse VOG’s. Vervolgens ging het onderzoek naar de zorgbureaus van start. Uit dit onderzoek rees volgens justitie ook het vermoeden dat niet al het uitgezonden zorgpersoneel beschikte over de juiste diploma’s.

Valsheid in geschrift

Het onderzoek richt zich op twee zorgbureaus, en de vermoedelijk leidinggevenden van die bureaus. Zij worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op digitale gegevensdragers en administratie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Opsporing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) en staat onder leiding van het functioneel parket.

“In Nederland hechten we aan goede gezondheidszorg. Fraude in de zorg kan het vertrouwen in ons zorgstelsel ondermijnen”, aldus het functioneel parket. “We moeten erop kunnen vertrouwen dat het zorgpersoneel bevoegd en bekwaam is om dit werk te doen. Dat betekent onder meer dat zij over de juiste opleiding en papieren beschikken.”

Er wordt er ook onderzoek gedaan naar de personen die vermoedelijk werkten zonder de juiste papieren. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog onduidelijk.

Samenwerking stopgezet

De samenwerking tussen de twee zorgbureaus en de zorginstellingen waarmee zij samenwerkten is stopgezet. Er moet nog blijken of de zorgbureaus hierna door zijn gegaan met het aanbieden van personeel met valse diploma’s en VOG’s aan andere zorginstellingen.

Er zijn (nog) geen signalen dat de geleverde zorg niet goed zou zijn, of dat er incidenten zijn geweest door het te werk stellen van onvoldoende gekwalificeerd personeel. Dat meldt het functioneel parket.

LEES OOK: Vrouw solliciteert met vals diploma en wordt twee keer aangenomen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer