Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Leegstand in winkelstraten gaat flink toenemen’

Peter Visser

De leegstand in de winkelstraten gaat de komende jaren flink toenemen. Dat meldt de Retailagenda op basis van onderzoek onder winkeliers, consumenten, gemeenten en vastgoedeigenaren.

Consumenten winkelen sinds de uitbraak van het coronavirus minder vaak, shoppen meer online en geven een stuk minder uit aan bijvoorbeeld kleding. "Winkels zijn weer open, het lijkt weer ouderwets druk in de winkelstraten. Maar schijn bedriegt. De omzetten in de retail zijn in de meeste sectoren nog lang niet terug op het oude niveau", schrijft de Retailagenda. En de vraag is of dat nog gaat gebeuren.

Veel ondernemers blijven dankzij de steun van de overheid nog overeind maar de verwachting is dat het komende jaar veel winkels de deuren moeten sluiten. Zo schat de sector in dat binnen een jaar 15 procent van de non-fooddetailhandel en horeca-vestigingen verdwijnt uit de winkelstraat. Dat zou betekenen dat de huidige leegstand oploopt naar 19 procent.

De Retailagenda, die is opgezet door het ministerie van Economische Zaken, verwacht dat de drukte in de winkelgebieden niet op het oude niveau terugkeert tot er een coronavaccin is. Tot die tijd zullen consumenten 30 procent minder vaak shoppen. Ze gaan minder winkelen in de eigen woonplaats (-25 procent) en nog minder in andere gemeente (-39 procent). Vooral de retailsector en horeca in de grotere steden gaan dat voelen in hun omzet.

Binnensteden en vooral horeca hard getroffen

In de grote steden is het aantal consumenten in de winkelstraten opgekrabbeld, maar nog steeds slechts ruim de helft van wat het normaal is. De huurprijzen zijn daarom niet meer in balans volgens winkeliers. Zij verwachten dat een huurdaling van 30 tot 40 procent nodig is in de grote steden om winstgevend te blijven. Vrijwel alle vastgoedeigenaren (94 procent) verwachten dat binnensteden het hardst worden getroffen.

Ook denken ze dat gemiddeld 15 procent van de ondernemers in retail en horeca de komende twaalf maanden verdwijnt. De gemeenten zitten grotendeels op dezelfde lijn, maar verwachten zelfs 16 procent minder horecaondernemers. Ook denkt 67 procent van hen dat er meer leegstand is na de coronacrisis. 58 procent verwacht dat de detailhandelsvisie/centrumvisie op korte termijn moet worden herzien.

Online shoppen stuk populairder

Consumenten geven sinds de coronacrisis ruim twee keer zo vaak de voorkeur aan online shoppen: 35 procent nu, tegen 16 procent voor de coronauitbraak.

Nu al veel omzetverlies

Ondernemers merken de gevolgen van de coronacrisis flink in hun portemonnee. 23 procent van non-food mkb’ers had een omzetverlies van 50 procent of meer. Nog eens 43 procent gaf een omzetdaling aan van 20 tot 50 procent. In de komende jaren zullen veel winkels noodgedwongen moeten stoppen, verwacht de Retailagenda.

LEES OOK: Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau