Prominenten onderteken manifest voor het vrije woord, reactie op ‘afrekencultuur’ Black Lives Matter
Zo'n negentig Nederlandse en Vlaamse academici, opiniemakers en politici hebben het Manifest voor het Vrije Woord ondertekend. Ze keren zich tegen de cancel culture (afrekencultuur).
Het manifest is geschreven door wetenschappers Bart Collard en Raisa Blommestijn, die beiden verbonden zijn aan de Universiteit Leiden. Zij vinden samen met de ondertekenaars dat actiegroepen zoals Black Lives Matter maatschappelijke verdeeldheid zaaien en een gevaar vormen voor het vrije woord.
"Als gevolg van het optreden van radicale groepen die (institutioneel) racisme zeggen te willen bestrijden, komt de vrijheid van meningsuiting onder druk te staan. Deze groepen willen anderen die niet 'de juiste mening' voorstaan, het recht op het geven van hun mening ontnemen."
'Vrijheid van meningsuiting niet laten afnemen door kleine groep intoleranten'
De vrijheid van meningsuiting is volgens de initiatiefnemers van het manifest "een van de belangrijkste waarden van onze democratische en open samenleving. Het is een grondrecht waar we pal voor moeten staan en dat we ons niet moeten laten afnemen door een kleine groep intoleranten."
"Ik zie wat voor reacties er komen uit radicale kringen als mensen zich uitspreken over bepaalde zaken", zegt jurist en filosoof Blommestijn in een reactie aan De Telegraaf. "Voor het minste of geringste word je voor ’racist’ of ’extreemrechts’ uitgemaakt. Het afbreukrisico is zo groot." Volgens haar schreeuwt de verdeeldheid die actiegroep Black Lives Matter zou zaaien om een reactie.
Prominenten ondertekenen manifest
Het manifest is ondertekend door onder meer Nederlands-Amerikaans feministe Ayaan Hirsi Ali, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging, GeenStijl-hoofdredacteur Bart Nijman, Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, historicus Geerten Waling, opiniemaker Jan Roos, cartoonist Cortés en meerdere lokale politici zoals Joost Eerdmans en Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam.
In een open en vrije samenleving heeft iedereen volgens hen "immers het recht op vrijheid van meningsuiting en dient het debat over ieder onderwerp te kunnen worden gevoerd. Daar hoort ook – en misschien wel juist – bij dat er meningen geuit moeten kunnen worden waar u het ten diepste niet mee eens bent of die ingaan tegen het huidige maatschappelijk discours."
Hierbij presenteren @Bart_Collard en ik namens ongeveer negentig academici, opiniemakers, politici e.a. een ‘open brief ter verdediging van het vrije debat’ #manifestvvmu:
— Raisa Blommestijn (@rblommestijn) July 16, 2020
“Wij roepen eenieder op om pal te staan voor het vrije debat.”https://t.co/0Yf9GmOTrY