main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
3 juli 2020 — 14:22

TU/Eindhoven discrimineert mannen door voorrang voor vrouwen en krijgt tik op vingers

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) discrimineert mannen door vrouwen voorrang te geven bij vacatures. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens, een adviesorgaan dat discriminatie moet tegengaan. De TU/e krijgt een tik op de vingers.

Sinds vorig jaar mogen eerst vrouwen komen solliciteren als de universiteit een vacature heeft. Pas als na een half jaar nog geen sollicitatiegesprek met een vrouw is geweest, wordt de vacature opengesteld voor mannen. Dat project duurt vijf jaar en moet de positie van vrouwen in de wetenschappelijke wereld verbeteren. Het college keurt het beleid af: functies moeten openstaan voor vrouwen én mannen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen.

De TU/e zegt de uitspraak te bestuderen, maar blijft werken “aan een beter evenwicht tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke wetenschappers”. Volgens de universiteit zijn in het afgelopen jaar 48 vrouwelijke wetenschappers en “ongeveer evenveel” mannelijke collega’s aangenomen.

Zaak aangespannen door antiracisme-organisatie

De zaak was aangespannen door RADAR, een organisatie die zich inzet tegen discriminatie. “RADAR steunt de TU Eindhoven in het streven om meer vrouwelijke wetenschappers in huis te halen en snapt dat daar soms onorthodoxe maatregelen voor nodig zijn”, benadrukt de organisatie. Die zegt ook dat de TU/e nu de kans heeft om met diversiteitsbeleid te komen dat wel volgens de regels is.

Het College voor de Rechten van de Mens heette vroeger de Commissie Gelijke Behandeling. De organisatie brengt adviezen uit, maar de uitspraken zijn niet bindend. Als een partij niet luistert naar een uitspraak, kan een klager naar de rechter stappen. Die moet de uitspraak van het college meewegen.

LEES OOK: ‘Mannenboycot TU Eindhoven ging te ver: andere kant op discrimineren is niet goed’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer