main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
3 juli 2020 — 14:22

TU/Eindhoven discrimineert mannen door voorrang voor vrouwen en krijgt tik op vingers

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) discrimineert mannen door vrouwen voorrang te geven bij vacatures. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens, een adviesorgaan dat discriminatie moet tegengaan. De TU/e krijgt een tik op de vingers.

Sinds vorig jaar mogen eerst vrouwen komen solliciteren als de universiteit een vacature heeft. Pas als na een half jaar nog geen sollicitatiegesprek met een vrouw is geweest, wordt de vacature opengesteld voor mannen. Dat project duurt vijf jaar en moet de positie van vrouwen in de wetenschappelijke wereld verbeteren. Het college keurt het beleid af: functies moeten openstaan voor vrouwen én mannen. Alleen als een vrouw en een man even geschikt zijn voor de baan, mag een vrouw de voorkeur krijgen.

De TU/e zegt de uitspraak te bestuderen, maar blijft werken “aan een beter evenwicht tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke wetenschappers”. Volgens de universiteit zijn in het afgelopen jaar 48 vrouwelijke wetenschappers en “ongeveer evenveel” mannelijke collega’s aangenomen.

Zaak aangespannen door antiracisme-organisatie

De zaak was aangespannen door RADAR, een organisatie die zich inzet tegen discriminatie. “RADAR steunt de TU Eindhoven in het streven om meer vrouwelijke wetenschappers in huis te halen en snapt dat daar soms onorthodoxe maatregelen voor nodig zijn”, benadrukt de organisatie. Die zegt ook dat de TU/e nu de kans heeft om met diversiteitsbeleid te komen dat wel volgens de regels is.

Het College voor de Rechten van de Mens heette vroeger de Commissie Gelijke Behandeling. De organisatie brengt adviezen uit, maar de uitspraken zijn niet bindend. Als een partij niet luistert naar een uitspraak, kan een klager naar de rechter stappen. Die moet de uitspraak van het college meewegen.

LEES OOK: ‘Mannenboycot TU Eindhoven ging te ver: andere kant op discrimineren is niet goed’

Door: Peter Visser

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier