Gemeenten in financieel zwaar weer: rekening komt mogelijk bij burger te liggen
Gemeenten hebben het door de coronacrisis financieel ontzettend zwaar. De uitvoering van basistaken zoals bijvoorbeeld het onderhoud van wegen komt daardoor in gevaar. In een brandbrief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Tweede Kamer stellen ruim honderd gemeenten daarom dat er snel een structurele oplossing moet komen, anders komt de rekening door hogere belastingen bij de burger te liggen. Dat meldt De Telegraaf.
Op de vraag of de gemeenten kunnen rekenen op meer geld geeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops nog geen concreet antwoord. "We hebben eerder al afgesproken dat ze gecompenseerd gaan worden voor de extra uitgaven waarmee ze geconfronteerd zijn, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van al die regelingen die op rijksniveau zijn afgesproken." De gesprekken hierover lopen op dit moment, zegt Knops. "Wij weten hoe belangrijk gemeenten zijn en dat ook die financiële positie kwetsbaar is. De vraag die er nu ligt gaat nog wat verder en breder, dat vraagt ook om afwegingen in het kabinet."
Jeugdzorg
Sinds het Rijk de jeugdzorg in 2015 overdroeg aan de gemeente en daarbij tegelijkertijd een flinke bezuiniging op het budget toepaste, zien bijna alle Nederlandse gemeenten de kosten van de specialistische jeugdhulp stijgen. Dat is nog steeds een probleem. "Daarom moet er op andere zaken bezuinigd worden", zegt Knops. "Dat doet natuurlijk pijn. Aan het begin van deze kabinetsperiode zijn ook afspraken gemaakt tussen het kabinet en de VNG. Daarin zijn miljarden aan de gemeenten toegezegd. Nu blijkt dat onvoldoende is. Mijn collega Kasja Ollongren , die dit in haar portefeuille heeft, is daarover ook in gesprek."
'Reflex van de gemeenten niet goed'
Ondernemer Annemarie van Gaal vindt dat gemeenten, net als bedrijven, zelf beter moeten nadenken over hoe ze kunnen hervormen. "Ik vind de reflex van 'we komen niet uit, dus je krijgt meer geld', niet goed", zegt ze. Van Gaal is van mening dat de gemeenten op dit moment allerlei aanpassingen kunnen doen. "Dan zouden ze veel effectiever en efficiënter kunnen gaan werken." Daarbij doelt Van Gaal vooral op minder bureaucratie. "Er wordt nu wel heel makkelijk gezegd: we komen niet uit, dus we moeten meer geld."
Knops plaatst daar een kanttekening bij. "Dat ze die kostenstijging in de jeugdzorg moeilijk kunnen beïnvloeden, dat is wel echt een probleem. Dat laat natuurlijk onverlet dat je altijd kunt kijken hoe het slimmer kan. Maar we zien hoe dan ook te veel gemeenten in de problemen komen. Daarom gaan we daar als kabinet ook serieus naar kijken."
LEES OOK: Tientallen gemeenten zien al een maand geen coronabesmettingen