‘Zeker 64 dwarslaesies door gebruik lachgas, jongeren denken te licht over gevolgen’
Zeker 64 jongeren hebben in de afgelopen twee jaar een dwarslaesie of een gedeeltelijke dwarslaesie opgelopen door het gebruik van lachgas. De jongeren zijn gemiddeld 22 jaar oud. Er zijn meer patiënten dan ooit en het aantal slachtoffers blijft toenemen, meldt RTL Nieuws op basis van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN).
Het is voor het eerst dat in kaart is gebracht hoeveel slachtoffers van lachgas er in ziekenhuizen zijn behandeld. De beroepsvereniging kreeg bij een enquête antwoord van 42 van de 78 ziekenhuizen. Hoeveel gevallen de overige 36 ziekenhuizen tegenkwamen, is niet bekend, maar het werkelijke aantal lachgasslachtoffers ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger dan nu is bekend.
Neuroloog Barry Ruijter van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG zegt dat er ook steeds meer "problematische gebruikers" zijn. Dat zijn mensen die meer dan honderd ballonnen per dag nemen. Neurologen krijgen steeds meer de indruk dat lachgas wél verslavend is, terwijl uit onderzoeken blijkt dat lachgas niet verslavend zou zijn.
Jongeren denken te licht over gevolgen
Volgens Lucille Dorresteijn, lid van de van de werkgroep lachgas van de NVN, denken jongeren veel te licht over de gevolgen van lachgasgebruik. "Lachgas is echt niet onschuldig, denk er niet te licht over."
Dorresteijn: "Bij schoolfeesten staat een tank met lachgas. Dat mogen ze gewoon nemen. Waar zijn we mee bezig? Het maakt me boos. We weten wat alcohol en drugs doen bij een jong brein in ontwikkeling, maar van lachgas weten we het niet."
Lachgas leidt tot een tekort aan vitamine B12. Dat kan het ruggenmerg beschadigen en een gedeeltelijke dwarslaesie veroorzaken. Soms is die blijvend. Verschillende artsen geven aan dat meerdere jongeren door lachgasgebruik in een rolstoel zijn beland.
LEES OOK: ‘Lachgas is maatschappelijk drugsprobleem geworden, overheid moet ingrijpen’