main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2020 — 10:59

Petitie tegen coronaspoedwet krijgt veel steun: ‘Komen elke dag 30.000 handtekeningen bij’

Een groeiende groep mensen is bezorgd over de veelbesproken coronaspoedwet. Hoewel minister Hugo de Jonge (Volksgezonheid) eerder zei dat de wet niet per 1 juli in zal gaan, is hij ook niet van tafel. Daarom wordt vandaag aan de Tweede Kamer de petitie ‘Nee tegen de spoedwet’ aangeboden.

Initiatiefnemer van de petitie Willem Engel maakt zich grote zorgen over de impact van de wet en krijgt veel steun, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Volgens mij zitten wij nu op de 315.000 tot 320.000 handtekeningen. Elke dag komen er ongeveer 30.000 handtekeningen bij. Dat geeft wel aan hoe erg dit leeft in de bevolking.”

“De wet deugt niet omdat hij onethisch is”, stelt Engel. “Dat niet alleen. De wet maakt inbreuk op grondrechten. Er is ook geen noodzaak van de maatregelen aangetoond. Er is eigenlijk geen enkele wetenschappelijke onderbouwing. Wij zijn dan ook verbijsterd dat dit überhaupt als wetsvoorstel is ingeleverd.”

Ook de Raad van State zet vraagtekens bij de coronaspoedwet. Vrijheden zouden te makkelijk ondergeschikt worden aan het belang van de volksgezondheid.

De wet zal waarschijnlijk pas op 1 oktober van kracht worden, denkt zorgminister De Jonge. Het kabinet gaat na tal van “fundamentele commentaren” over de conceptwet eerst nog schaven aan het wetsvoorstel voordat het naar de Tweede Kamer gaat. De minister wil dat dit nog voor de zomer gebeurt. Na het reces begin september zullen beide Kamers het wetsvoorstel behandelen, verwacht De Jonge.

‘Belangrijk dat er wetgeving onder noodverordeningen komt’

Voormalig minister en VVD-prominent Uri Rosenthal begrijpt de zorgen van de Raad van State en van de initiatiefnemers van de petitie, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Aan de andere kant: we hebben nu een reeks van noodverordeningen, waar verder niemand aan te pas is gekomen. Die zijn gewoon uitgevaardigd. Die geven ook grote bevoegdheid aan burgemeesters van veiligheidsregio’s. Er is ook algemeen toch een roep geweest om er toch een soort wettelijke basis onder te leggen. Dat gebeurt nu.”

Rosenthal benadrukt ook dat het gaat om een tijdelijke wet. Volgens hem moet wel duidelijk worden aangeven voor hoe lang de wet van kracht is. “Volgens mij wordt er gemikt op de duur van één jaar.”

Rosenthal denkt ondanks de bezwaren wel dat het belangrijk is dat er een wet onder de noodverordeningen komt. “Het is nu zo dat via de noodverordeningen de politie mag binnentreden in huizen als daar een coronafeestje aan de gang is. Dat is nogal een inbreuk op je privacy. Wanneer je er wetgeving oplegt, dan moet de wet eerst nog door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer, die zullen er goed naar kijken.” Kortom: er komt een stevige basis onder te liggen, zegt de voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

‘Achter voordeur handhaven gaat te ver’

Volgens De Jonge is de wet bedoeld om de bevoegdheid van de Tweede Kamer te versterken. Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte vreest dat de bevoegdheid van de minister té groot wordt. “Zoals het er nu uitziet lijkt de wet vooral de bevoegdheid van de minister te versterken. Dit geeft de minister een enorm sterke positie. Daarom begrijp ik dat de Raad van State zegt: het moet minder verregaand en voor een kortere tijd.” Om de wet nu voor een jaar vast te leggen, gaat “heel ver”, vindt Paternotte.

De Jonge wees er eerder op dat juist de Tweede Kamer had aangedrongen op een tijdelijke coronawet, omdat de huidige noodverordeningen nog lang zullen gaan duren. Totdat er een nieuwe wet van kracht is, zijn de noodmaatregelen om de coronacrisis te bestrijden gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg). De minister geeft de voorzitters van de veiligheidsregio’s aanwijzingen en zij vertalen die in noodverordeningen.

D66 is er wel voor om de de noodverordeningen een wettelijke basis te geven, zegt het Paternotte. “Maar dat hoeft niet zo ver te gaan dat je achter de voordeur gaat handhaven. Je huis is je kasteel. Om nou in een landelijke wet vast te leggen dat je in alle regio’s in Nederland achter de voordeur mag gaan handhaven, op wat je dan een coronafeestje noemt, gaat ver. Ik denk dat daar wat aan moet veranderen.”

LEES OOK: Invoering van corona-spoedwet wordt uitgesteld, voorbereiding vergt meer tijd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer