main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 juni 2020 — 08:13

Mona Keijzer wil lijsttrekker CDA worden en mikt op vrouwelijke kiezer

Mona Keijzer wil lijsttrekker worden van het CDA. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat bevestigt tegen de De Telegraaf dat ze zich kandideert. “Ik vind dat het CDA wat te kiezen moet hebben en ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee.”

Keijzer neemt het op tegen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, die donderdag bekend maakte een gooi te doen naar het lijsttrekkerschap. “Ik maak zeker kans. Ik sluit helemaal niet uit dat ik van hem win”, zegt Keijzer. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gold tot voor kort als de grootste kanshebber op het lijsttrekkerschap, maar hij liet vorige week weten zich niet kandidaat te stellen.

De 51-jarige Keijzer roept vrouwen binnen de partij op op haar te stemmen. Ze vraagt zich af hoe het kan dat vrouwen in de top van de politiek en het bedrijfsleven zijn ondervertegenwoordigd. Volgens haar moeten vrouwen elkaar meer steunen. “Hugo is natuurlijk een ongelooflijke knapperd. Maar, lieve CDA-vrouwen, het is echt tijd dat onze dochters, kleindochters, schoondochters en vriendinnen zien dat ook een vrouw de leiding kan hebben over het CDA.”

‘Keijzer wil laten zien dat Nederland groter is dan Randstad’

Parlementair journalist van het NRC Barbara Rijlaarsdam denkt dat Keijzer een goede tegenstander maakt voor De Jonge, zegt ze in Goedemorgen Nederland. “Wat zij meebrengt is dat ze zich wat meer op het gebied buiten de Randstad richt. Ze heeft twee interviews gegeven. De Telegraaf vroeg ze om naar Veghel te komen in Brabant. Mijn krant, het NRC, vroeg ze om naar Zwolle te komen, waar ze zich wilde laten fotograferen.” Ze wil laten zien dat Nederland groter is dan de Randstad, denkt Rijlaarsdam .

Ook richt Keijzer zich volgens Rijlaarsdam “heel erg” op de ondernemers. “De afgelopen jaren heeft ze als staatssecretaris van economische zaken het mkb gedaan. Maar ze heeft ook jaren de zorgportefeuille gehad, dus ook op dat gebied kan ze De Jonge aan.”

Keijzer sluit Forum niét uit

Keijzer laat weten bereid te zijn om te regeren met Forum voor Democratie. De Jonge liet eerder weten die partij bij voorbaat uit te sluiten. “Daarmee zegt ze dat ze een andere koers kiest dan De Jonge, die wel veel moeite heeft met Forum voor Democratie”, zegt Rijlaarsdam. Dat Keijzer uit Volendam komt speelt daarin een rol, denkt zij. “Daar doet de PVV van Geert Wilders het erg goed en Forum ook. Zij kent goed de kiezers daar en weet dat de mensen een reden hebben om te stemmen op de PVV of Forum. Die je moet je niet op voorhand uit sluiten, want dan maak je de tegenstelling alleen maar groter.”

VVD-prominent Uri Rosenthal ziet nog een verschil tussen Keijzer en De Jonge. “Keijzer is katholiek, De Jonge is protestant. Kortom: het zal nog best eens spannend kunnen worden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. D66-Kamerlid Jan Paternotte begrijpt dat Keijzer het tijd vindt voor een vrouw als lijsttrekker van het CDA. “Er is nog nooit een vrouw leider van het CDA geweest, ondanks meer dan honderd jaar vrouwenkiesrecht. Dus ik snap dat ze zich opwerpt.”

Paternotte vindt het geen goed idee dat Keijzer Forum niet bij voorbaat uitsluit. “Ik denk dat dat een partij is die mensen als groep wegzet. Daar moet je niet mee willen samenwerken.”

LEES OOK: Opvallend dat prominenten zich achter De Jonge (CDA) scharen: race nog niet gelopen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten vol goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer