Monument Indië Nederland in Amsterdam beklad
Het Monument Indië Nederland op het Olympiaplein in Amsterdam Oud-Zuid is beklad met rode verf. De politie doet onderzoek naar de zaak, bevestigt een woordvoerder aan persbureau ANP.
Het gedenkteken is ooit opgericht ter herinnering aan Joannes van Heutsz, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot en met 1909. Heutsz werd lang gezien als militaire held omdat hij Atjeh veroverde. Er zijn ook mensen die Heutsz zien als koloniale massamoordenaar.
In 1967 en 1984 waren er twee mislukte bomaanslagen bij het monument. In 1997 nam het stadsdeel Oud-Zuid de eerste stappen om de betekenis ervan te veranderen. In 2001 besloot het stadsdeel dat het niet langer een ereteken is voor Van Heutsz en werd er een nieuwe naam aan het monument geven: Monument Indië Nederland.
Wereldwijd standbeelden beklad en beschadigd
Wereldwijd zijn op plekken antiracismedemonstraties ontaard in vandalisme en werden standbeelden van ‘koloniale helden’ en slavenhandelaars beklad, beschadigd of omvergehaald. Ook in Nederland zijn op verschillende plaatsen beelden en panden beklad die verwijzen naar het koloniale verleden, waaronder het Tropenmuseum in Amsterdam en het beeld van Piet Hein in Rotterdam. Eerder deze week bleek ook het standbeeld van Mahatma Gandhi op de Churchilllaan in Amsterdam met rode verf te zijn beklad.
De politiewoordvoerder laat weten de bekladding van het Monument Indië Nederland vooralsnog als afzonderlijke zaak te zien. Wel wordt er gekeken of er een link is tussen de bekladdingen van de afgelopen tijd, zegt ze.
LEES OOK: Amsterdam gaat uitleg geven bij beelden met koloniaal verleden