Draaiboek voor ic’s bij krapte in ‘zwarte fase’: geef jongeren en verpleegkundigen voorrang
Als de corona-epidemie alsnog zo uit de hand loopt dat er niet genoeg plaats is op de intensive care, moeten zorgverleners en jongeren daar voorrang krijgen. Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisaties voor die 'zwarte fase' hebben opgesteld. Ziekenhuisbestuurder Suzanne Kruizinga is blij met het draaiboek, zegt ze in Goedemorgen Nederland. "Alles wat je aan de voorkant regelt, geeft rust ten tijde van crisis."
De Tweede Kamer en het kabinet wilden eerder niet dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzekerde de Kamer dat hij dat desnoods zou verbieden. Tijdens de piek van de coronacrisis was er sprake van dat zeventigplussers in geval van uiterste nood niet meer op de ic-afdelingen terecht zouden kunnen.
Artsen moeten zoveel mogelijk levens zien te redden, vinden de opstellers van het protocol. Daarom gaan patiënten voor die de meeste kans hebben snel weer zo op te knappen dat ze kunnen plaatsmaken voor een volgende zieke. Daarna komen mensen die bij hun werk in de zorg het virus hebben opgelopen omdat er bijvoorbeeld geen mondkapje voor hen was.
Als artsen nog scherpere keuzes moeten maken, moeten jongere generaties voorrang krijgen op oudere. Het draaiboek verdeelt patiënten in leeftijdsgroepen van twintig jaar. Een negentienjarige gaat zo voor op een patiënt die twee jaar ouder is, en een 59-jarige op een zestiger. Dat zou eerlijk zijn, omdat ouderen al meer leven achter zich hebben.
'Er is geen goed of fout'
"Ik denk dat het goed is dat ook over het zwartste scenario is nagedacht en dat we daar nu afspraken over hebben gemaakt", zegt Kruizinga. Volgens haar was dit een 'openstaand punt'. Ze begrijpt dat er over het draaiboek ophef kan ontstaan. "Wat het probleem is: dit zijn hele moeilijke medische-ethische vraagstukken. Hier is geen goed of fout. Hier zul je, welke keuze je ook maakt, mensen hebben die het ermee eens zijn en mensen hebben die het er niet mee eens zijn."
Volgens politiek verslaggever van De Telegraaf Wouter de Winther liggen medisch-ethische vraagstukken gevoelig in Den Haag. "En dat is misschien maar goed ook." Het kabinet zou medisch-ethische kwesties zoveel mogelijk willen overlaten aan artsen en de medische wereld. "Maar dat neemt niet weg dat er geen opvattingen over zijn in Den Haag. Ik kan me wel voorstellen dat de bevolking dat ook verwacht. Die kijken toch naar de volksvertegenwoordigers om normen te stellen en kader te scheppen, waar binnen gewerkt wordt."
Logische denklijn
Volgens Kruizinga is er zorgvuldig over het draaiboek nagedacht en is er 'een hele logische denklijn'. "Wat je je natuurlijk continu afvraagt, is wie de meeste baat heeft bij een ic-behandeling. Dat zijn over het algemeen - het kan per persoon verschillen - de jongere mensen. Zij komen er beter uit, met een betere kwaliteit van leven en een betere overlevingskansen."
"Ten tweede is er natuurlijk veel discussie geweest over zorgmedewerkers, die voorrang krijgen op een ic-bed bij krapte", zegt Kruizinga. Ze benadrukt dat zorgmedewerkers een verhoogde kans hebben op het krijgen van corona. "Dat is heel wat, zeker bij een ziektebeeld als bij corona, wat potentieel dodelijk kan zijn. Maar wij hebben ook onze zorgmedewerkers nodig om de strijd tegen corona aan te gaan." Het is volgens de ziekenhuisbestuurder daarom in 'ons eigen belang' om zoveel mogelijk te investeren in 'mensen die aan het bed staan'.
LEES OOK: ‘Draaiboeken liggen klaar mocht coronavirus in Nederland opduiken’