main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
16 juni 2020 — 18:51

Artsenorganisaties: geef zorgverleners en jongeren voorrang bij tekort aan ic-bedden

Wanneer de corona-epidemie alsnog zo uit de hand loopt dat er niet genoeg plaats is op de intensive care, moeten zorgverleners en jongeren daar voorrang krijgen. Dat staat in een draaiboek dat artsenorganisaties voor die ‘zwarte fase’ hebben opgesteld.

Artsen moeten zoveel mogelijk levens zien te redden, vinden de opstellers van het protocol. Daarom gaan patiënten voor die de meeste kans hebben snel weer zo op te knappen dat ze kunnen plaatsmaken voor een volgende zieke. Daarna komen mensen die bij hun werk in de zorg het virus hebben opgelopen omdat er bijvoorbeeld geen mondkapje voor hen was.

Als artsen nog scherpere keuzes moeten maken, moeten jongere generaties voorrang krijgen op oudere. Het draaiboek verdeelt patiënten in leeftijdsgroepen van twintig jaar. Een negentienjarige gaat zo voor op een patiënt die twee jaar ouder is, en een 59-jarige op een zestiger. Dat zou eerlijk zijn, omdat ouderen al meer leven achter zich hebben.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer en het kabinet hebben al eerder aangegeven dat zij niet willen dat leeftijd een rol speelt in de keuze van artsen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) verzekerde de Kamer eerder dat hij dat desnoods zou verbieden.

Het kabinet ziet het liefst dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Loten zou ook nog kunnen, maar van alle kwaden is selectie op grond van volgorde van binnenkomst nog het minste, schrijft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer.

‘Geen reden om te vrezen dat het zover komt’

Van Rijn onderstreept dat er geen reden is om te vrezen dat het zover komt dat er een tekort is aan intensivecarebedden. Maar er moet desondanks een protocol komen, voor het geval het toch rampzalig misgaat. Dan moeten artsen houvast hebben aan regels met draagvlak in de samenleving.

Ouderenorganisatie ANBO is van mening dat leeftijd nooit een afweging mag zijn bij een ic-opname. Directeur-bestuurder Liane den Haan pleit voor een brede maatschappelijke raadpleging over dit onderwerp. “Het maken van dit soort onmogelijke keuzes kan je niet bij artsen neerleggen. Dit moet een politieke afweging zijn. Maar wel een afweging waar de samenleving achter kan staan, hoe moeilijk ook.”

LEES OOK: ‘Geef ouderen voorrang bij bezorgservice online supermarkten’

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier