main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 13 juni 2020 — 17:13

Dreigende terreurstroming Hazimi vertrok uit IS omdat zij ‘niet islamitisch genoeg zijn’, topman is Nederlander

Er werd al eerder voor gewaarschuwd voor een terugkeer van IS en nu is er een opvolger. Het gaat om de zogeheten ‘Hazimi-beweging’. Deze zou nog extremer zijn dan IS en telt naar schatting bijna honderd aanhangers in Nederland. Dat meldde NRC eerder deze week op basis van een publicatie van onderzoeksbureau NTA. “Als je binnen de hazimi’s een ongelovige niet als ongelovige verklaart, dan ben je dat zelf en daarvoor geldt de doodstraf”, zegt Jason Walters van consultancybureau Blue Water Intelligent in WNL op Zaterdag.

“Het is een salafistische stroming en een afsplitsing van IS die sinds 2014 gaande is, vernoemd naar een Saudische geleerde Ahmad al-Hazimi”, vertelt Walters. “De aanhangers hebben sinds de oprichting van het Kalifaat een schisma veroorzaakt. De Hazimi’s zijn zo streng met het verketteren van mensen dat ze zelfs op gegeven moment de groep IS zelf zijn gaan verketteren. De Islamitische Staat is voor hun niet islamitisch genoeg en niet zuiver genoeg in de leer”.

Hazimi was groot probleem voor IS

De opkomst van de beweging was voor IS zelf een groot probleem. “In 2014 zijn er verschillende leden van de Hazimi-beweging geëxecuteerd door IS, daarna is door toenmalig IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi geprobeerd de ‘gematigde’ extremisten van IS en de extremisten van Hazimi tegen elkaar uit te spelen.”

Internationaal netwerk

De Hazimi-beweging is volgens Walters een internationaal netwerk met een Nederlander als kopstuk. “Hij noemt zichzelf ‘Abu Asim’ en opereert online. Hij loopt vrij rond en kan overal zitten. De splitsing die zich in het kalifaat afspeelde wordt ook naar Europa toe gebracht. Dat gaan we volgens het rapport van NTA hier terugzien in de beweging.”

IS niet springlevend, maar ook niet verslagen

Er zijn nog geen duidelijke indicaties voor aanslagen van de beweging, maar de beweging vormt wel een groot risico schrijft het rapport van NTA. IS is op dit moment “zoekende naar zijn rol”, zo vertelt Walters. “IS is niet springlevend, maar de rol is nog niet uitgespeeld. Ik denk niet dat extremisten zich ooit gewonnen geven’.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer