main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 13 juni 2020 — 17:13

Dreigende terreurstroming Hazimi vertrok uit IS omdat zij ‘niet islamitisch genoeg zijn’, topman is Nederlander

Er werd al eerder voor gewaarschuwd voor een terugkeer van IS en nu is er een opvolger. Het gaat om de zogeheten ‘Hazimi-beweging’. Deze zou nog extremer zijn dan IS en telt naar schatting bijna honderd aanhangers in Nederland. Dat meldde NRC eerder deze week op basis van een publicatie van onderzoeksbureau NTA. “Als je binnen de hazimi’s een ongelovige niet als ongelovige verklaart, dan ben je dat zelf en daarvoor geldt de doodstraf”, zegt Jason Walters van consultancybureau Blue Water Intelligent in WNL op Zaterdag.

“Het is een salafistische stroming en een afsplitsing van IS die sinds 2014 gaande is, vernoemd naar een Saudische geleerde Ahmad al-Hazimi”, vertelt Walters. “De aanhangers hebben sinds de oprichting van het Kalifaat een schisma veroorzaakt. De Hazimi’s zijn zo streng met het verketteren van mensen dat ze zelfs op gegeven moment de groep IS zelf zijn gaan verketteren. De Islamitische Staat is voor hun niet islamitisch genoeg en niet zuiver genoeg in de leer”.

Hazimi was groot probleem voor IS

De opkomst van de beweging was voor IS zelf een groot probleem. “In 2014 zijn er verschillende leden van de Hazimi-beweging geëxecuteerd door IS, daarna is door toenmalig IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi geprobeerd de ‘gematigde’ extremisten van IS en de extremisten van Hazimi tegen elkaar uit te spelen.”

Internationaal netwerk

De Hazimi-beweging is volgens Walters een internationaal netwerk met een Nederlander als kopstuk. “Hij noemt zichzelf ‘Abu Asim’ en opereert online. Hij loopt vrij rond en kan overal zitten. De splitsing die zich in het kalifaat afspeelde wordt ook naar Europa toe gebracht. Dat gaan we volgens het rapport van NTA hier terugzien in de beweging.”

IS niet springlevend, maar ook niet verslagen

Er zijn nog geen duidelijke indicaties voor aanslagen van de beweging, maar de beweging vormt wel een groot risico schrijft het rapport van NTA. IS is op dit moment “zoekende naar zijn rol”, zo vertelt Walters. “IS is niet springlevend, maar de rol is nog niet uitgespeeld. Ik denk niet dat extremisten zich ooit gewonnen geven’.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer