main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2020 — 12:08

Toenemend aantal steekwapens gevonden in Rotterdam: ‘Ernst van incidenten is schrikbarend’

In Rotterdam zijn in 2019 opvallend meer steekwapens gevonden tijdens preventieve fouilleeracties dan het jaar daarvoor. Dat schrijft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad.

In 2019 fouilleerde de politie in totaal ruim 5400 mensen preventief op straat, waarbij 196 messen en andere steekwapens werden gevonden. In 2018 werden er nog 158 steekwapens gevonden bij ruim 5600 preventief gefouilleerden op straat. Dat er meer steekwapens zijn gevonden en minder mensen zijn gefouilleerd komt volgens Aboutaleb door het effectiever inzetten van het preventief fouilleren.

‘Schrikbarend’

Rotterdam kent de laatste tijd een toenemend aantal schietpartijen. De ernst van het toenemend aantal steekincidenten, vooral onder minderjarigen, noemt de burgemeester “schrikbarend.” Tijdens een digitale commissievergadering donderdag bleek dat er raadsbreed grote zorgen zijn over het excessieve geweld in de stad. De Rotterdamse korpschef Fred Westerbeke benadrukte donderdag dat de politie het maximale eraan doet en een groot team op de onderzoeken heeft gezet.

Een aanvalsplan van raadslid Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam om wapengeweld tegen te gaan, kon rekenen op weinig steun van het college. Het door Eerdmans voorgestelde etnisch registreren van mensen die geweld gebruiken is verboden, aldus Aboutaleb. “Dit is een hellend vlak, achtergrond interesseert me geen moer, daden wel.”

Enkele partijen zetten vraagtekens bij de dwangsom van 2500 euro die Aboutaleb wil opleggen aan ouders wiens kind voor de tweede keer met een mes op zak is betrapt. Volgens de burgemeester gaat het om een “aankondiging van een maatregel en een stok achter de deur voor de ouders om in actie te komen” en is de “herstelboete” nog geen enkele keer uitgedeeld.

LEES OOK: Steekincidenten onder jongeren nemen toe: ‘Ouders hebben geen grip meer op jeugd’

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier