main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 5 juni 2020 — 10:23

100 miljoen euro extra voor droogtebestrijding: ‘We moeten leren water vast te houden’

Het voorjaar van 2020 gaat waarschijnlijk de boeken in als het droogste én zonnigste ooit, meldt het KNMI. Vooral Oost-Nederland lijdt hieronder, omdat dit op hoge zandgronden ligt. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelt 100 miljoen euro extra beschikbaar voor de landelijke aanpak van droogte. “Nederland is kampioen water afvoeren, en we moeten nu ook leren water vast te houden.”

De afgelopen twee zomers werden we ook al geteisterd door extreme droogte. In het oosten van Nederland zijn daardoor inmiddels specifieke maatregelen nodig om de gevolgen hiervan te beperken. “Je hebt die problemen vooral op de hogere zandgronden, daar is het echt extra droog. Water stroomt nu eenmaal niet omhoog, maar naar beneden”, legt Van Nieuwenhuizen uit in Op1. “Dus het is heel lastig om, hoe verder en hoger je van van die rivieren af bent, dat water omhoog te krijgen.”

De rode lijn geeft het jaar 1976 weer, tot dit jaar het droogste jaar dat Nederland ooit meemaakte. Te zien is dat de zwarte lijn, 2020, dit jaar tot nu toe overtreft.

800 miljoen euro

Het ministerie stelde al een nationaal programma op omtrent de droogtebestrijding. Daar moet volgens Van Nieuwenhuizen echter nog een schepje bovenop: “Het vraagt wel om investeringen, het gaat niet vanzelf.” Door de 100 miljoen euro die nu vrijgemaakt wordt komt het totale bedrag dat Rijk, waterschappen en provincies uittrekken voor de droogtebestrijding op 800 miljoen euro uit.


Op sommige plekken wordt er al water gepompt, bijvoorbeeld uit het IJsselmeer. “Er komt ook wel water naartoe, maar juist op die hoge droge zandgronden ben je toch afhankelijk van het regenwater”, legt de minister uit. Om die reden moeten we dus leren om beter en langer water vast te houden.

Helpen

“Iedereen kan meehelpen, dat zou ik ook willen benadrukken”, zegt Van Nieuwenhuizen. “Als je nu een tuin hebt die helemaal betegeld is, alsjeblieft: haal die tegels er zo snel mogelijk uit”, roept ze op. “Iedereen snapt: als dat een verhard oppervlak is, stroomt het water meteen het riool in. Dan is het weg uit het gebied. Als je een tuin hebt, kan het heel langzaam inzijgen en kun je een beetje van de sponswerking gebruik maken.” Dat is iets wat de boeren en waterschappen al veel proberen te doen.

“Zodra er water in de vorm van regen valt kun je met stuwtjes, en door beken wat meer te laten meanderen, het water veel langer vasthouden”, zegt Van Nieuwenhuizen. “En we moeten ook gewoon op plekken het regenwater dat in de natte periodes valt gaan opslaan.”

LEES OOK: Boeren gaan mogelijk rampjaar tegemoet door extreme droogte

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer