main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 mei 2020 — 15:35

Boeren gaan mogelijk rampjaar tegemoet door extreme droogte

Al geniet je misschien van het lekkere weer de afgelopen én komende tijd: we hebben eigenlijk heel hard regen nodig. Het voorjaar van 2020 gaat namelijk misschien wel de boeken in als het droogste ooit. Dat terwijl we de afgelopen jaren ook al geteisterd werden door extreme droogte. Voor boeren dreigt een rampscenario. “Ik heb verhalen gehoord van boeren die op het punt staan om koeien te gaan ruimen omdat ze geen voer meer hebben”, vertelt boerin Agnes Lensing in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het huidige neerslagtekort is inmiddels groter dan het tekort in mei 1976, het recordjaar wat betreft droogte. Dat staat in de droogtemonitor die de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) heeft uitgebracht. Het huidige neerslagtekort bedraagt 120 millimeter.

‘Extra werk, extra kosten, slechte prijzen’

“De aardappels ervaren stress als ze water tekort komen, en dan groeien ze niet meer. Dat is niet goed voor ons”, vertelt akkerbouwer Twan van der Heijden. “Aardappels moeten goed doorgroeien om straks de kilo’s te kunnen oogsten.” Om die reden moeten de gewassen nu heel veel beregend worden. “In een normaal jaar loont dat zich wel, maar dit jaar is de afzet door de coronacrisis helemaal stilgevallen. Het kan een heel lastig jaar worden voor ons: extra werk, extra kosten en slechte prijzen.”

Boerin Lensing herkent het verhaal van deze akkerbouwer. “Ik woon in het Noorden van het land Gasselternijveen, red.), een echt akkerbouwgebied. Vorig jaar hadden ze al halve opbrengsten, maar dit jaar wordt nog erger gevreesd.” Zelf heeft Lensing een melkveebedrijf. “Dus wij hebben maïs en gras. We zien al wel dat de grasgroei momenteel ook stil staat. De koeien lopen wel al buiten, maar in de percelen waar ze eigenlijk na een week weer uit moeten en naar de volgende, die roulatie valt ook stil omdat er geen gras meer groeit.”

Bijvoeren

De koeien moeten dus bijgevoerd worden. Daar heeft Lensing wel een voorraad voor, maar in verband met de droogte de afgelopen jaren is die inmiddels ook flink geslonken. Van andere boeren heeft Lensing al vernomen dat ze eraan denken om koeien te gaan ruimen omdat ze geen voer meer hebben. “En als het dezelfde kant op gaat als in 1976, dat heeft mijn vader nog meegemaakt, dat er ook zelfs in het buitenland geen voer meer te koop is, houdt het ergens een keer op.”

Regen

In het begin van het jaar viel er erg veel regen: is dat dan niet opgeslagen? “In februari hadden we zelfs zoiets van: hoe gaan we in ’s hemelsnaam het voorjaarswerk doen? Want het is zo nat dat we het land niet op kunnen”, weet Lensing nog. “Vervolgens is de wind gedraaid, die kwam uit het oosten, en het is zo gigantisch hard afgedroogd dat heel de bovenlaag verhard is. De gewassen die er stonden zijn door de harde, gure wind afgestorven. De suikerbieten zijn opnieuw overgezaaid, maar die groeien door een tekort aan neerslag niet.”

De bodem in het gebied waar Lensing vandaan komt heeft een soort van ‘sponswerking’, zegt Lensing, maar ook die wordt ieder jaar minder. “Er moet ook meer water over een langere tijd verspreid vallen. Kijk. als het nou morgen in een keer 100 milimeter regent schieten we daar niets mee op, want het water kan nergens heen. De grond is zo droog dat het water daar niet in trekt maar juist wegstroomt.”

Bewateringsapparatuur

Veel boeren hebben nu bewateringsapparatuur, maar dat is ook lastig te gebruiken door de regelgeving. Lensing heeft geen apparatuur. “Ieder waterschap heeft daar zijn eigen regels in. Bij de ene mag je wel vanuit de sloot beregenen, bij anderen moet je juist een bewateringsput slaan. Bij de ene heb je wel een vergunning nodig, bij de ander niet.” Om die reden vindt Lensing het wel lekker rustig dat ze daar niet over na hoeft te denken.

Voor het pinksterweekend worden weer warme temperaturen voorspeld, maar vooral voor de dagen erna. Lensing: “Op mijn buienradar staat dat het gaat regende volgende week, daar hoop ik erg op.”

LEES OOK: Bleker wil stikstofcrisis oplossen met zonneweides: ‘Boeren moeten structureel extra geld verdienen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer