Demonstranten die maandag op de Dam in Amsterdam aanwezig waren bij de drukbezochte manifestatie tegen politiegeweld in de VS, zouden vrijwillig twee weken in quarantaine moeten gaan. Die oproep doen meerdere burgemeesters.

“Ik maak me ongerust over het grote aantal mensen maandagmiddag op de Dam tijdens de demonstratie”, twitterde burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer maandagavond. “Wanneer u daarbij aanwezig was, blijf twee weken thuis!” Zij sluit haar bericht af met de boodschap: “Neem uw verantwoordelijkheid”.

De Harderwijkse burgemeester Harm-Jan van Schaik laat via Twitter weten dat de horeca in zijn gemeente mensen mogelijk gaat vragen of ze bij het Dam-protest waren. “Was u op 1 juni op de Dam? Bij ja, even geen gastvrijheid. Wel wensen we u een goede quarantainetijd.”

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam kreeg veel kritiek van politici en burgers omdat ze niet ingreep toen de drukte bij het protest op de Dam veel groter was dan waarop van tevoren was gerekend. De afstandsregels op basis van de coronamaatregelen werden niet nageleefd.

‘Overweeg die thuisquarantaine’

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelt in Goedemorgen Nederland dat als je bij de demonstratie bent geweest, je meer risico hebt gelopen. “Dan is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn. Bij de geringste klachten zou ik zeggen: laat je testen. Dat kan nu ook vanaf 1 juni. Overweeg die thuisquarantaine.’

LEES OOK: Angst in de zorg voor tweede coronagolf door protest op de Dam: ‘Disrespect dat dit is goedgekeurd’