Coronasteun niet genoeg voor kermisexploitant: ‘Meer dan helft gaat failliet’
Mkb-bedrijven kunnen met de coronasteun hun vaste lasten vergoed krijgen tot een bedrag van maximaal 20.000 euro. Dat is voor een groot familiebedrijf zoals dat van kermisexploitant Frans Stuy slechts een doekje voor het bloeden. "Het is natuurlijk niet genoeg", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Ik voel me beetje klote", zegt Stuy. Kermisexploitanten hebben volgens hem veel vaste lasten door de dure attracties. "Het zijn investeringen van miljoenen euro's. Die staan nu bij die mensen voor de deur. Dat moet elke maand afgelost worden."
De kermisexploitant voorziet een kaalslag in zijn sector. "Ik denk dat 60 tot 70 procent failliet gaat. Er komt veel leed onder de jonge generatie."
Stuy pleit ervoor om kermissen weer open te laten gaan. "Er moet een oplossing komen. Ik volg het allemaal op tv. Ik vind het vreselijk wat er gebeurt met al die coronadoden. Maar wij moeten wel verder." Volgens Stuy is het niet te begrijpen dat pretparken wel open mogen, maar kermissen nog niet.
Economische schade
Als dit soort familiebedrijven failliet gaan, ontstaat er permanente schade aan de economie, zegt econoom Corné van Zeijl. "Dat bedrijf komt niet meer terug en neemt geen personeel meer aan. Daarom is het goed dat de overheid veel doet. Maar er zijn zoveel brandjes die je moet blussen."
Van Zeijl vindt het wel begrijpelijk dat er een verschil wordt gemaakt tussen pretparken en kermissen. "Bij een pretpark kun je beter bepalen hoeveel mensen naar binnen mogen."
LEES OOK: Kermisexploitanten voelen gevolgen coronavirus: ‘Dit is een drama’