main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 mei 2020 — 10:43

Rotterdamse zorgwethouder wil digideal met zorgaanbieders: ‘Kunnen wij jarenlang profijt van hebben’

De coronacrisis brengt nieuwe inzichten met zich mee op het gebied van digitale zorg. De Rotterdamse zorgwethouder Sven de Langen wil hierop doorpakken en met Rotterdamse zorgaanbieders voor de zomer een digitale deal sluiten. “Dat rotvirus heeft heel veel slechte dingen gebracht, maar de koudwatervrees rondom digitaliseren is een beetje terzijde geschoven. Het heeft enorm veel voordelen.”

Zo is het een voordeel dat de zorgprofessional niet hoeft te reizen, legt De Langen uit in Goedemorgen Nederland. “Dat scheelt heel veel tijd. Verder is het tijd en plaats onafhankelijk. Stel je hebt psychosociale problemen en je hebt wat begeleiding nodig. Dan kan je wel afwachten tot de afspraak van volgende week. Maar als je nu iemand wil zien, dan gaat dat via beeldbellen veel sneller.”

‘Die mogelijkheden wil ik pakken’

Vaak heb je ook een-op-een-contact met een zorgprofessional, terwijl een naaste zoals een broer of een zus ook graag even mee wil kijken. “Dat kan met beeldbellen veel gemakkelijker”, aldus de zorgwethouder. “Het kan zijn dat de dochter in Rotterdam woont en de vader in Amersfoort, die kan er nu dan niet bij zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden rondom die digitalisering en die wil ik pakken.”

Dat betekent niet dat fysiek contact geheel terzijde moet worden geschoven. “Dat is blended care. Je moet de voordelen pakken en niet van de nadelen wegkijken. Blended care is dat je het fysieke en het digitale samenpakt. Als wij als gemeente huisaanpassingen moeten doen, dan wil je dat huis zien en moet je langsgaan. Maar controleren of het goed gaat, kan ook digitaal.”

‘Moeten wij ons nu al op voorbereiden’

De Langen pleit voor een digideal met de zorgaanbieders. “Ik wil heel graag met hen om tafel om ten eerste af te spreken om het huidige niveau van digitale hulpverlening vast te houden en om dat vervolgens uit te breiden. Ik zou die zorgaanbieders graag uit willen dagen: wat hebben jullie van de gemeente nodig, misschien ook wel financieel, om nu die slag te slaan zodat wij daar jarenlang profijt van kunnen hebben. Want de beroepsbevolking wordt steeds kleiner dus er zijn ook minder handen aan het bed. Daar moeten wij ons nu al op voorbereiden.”

LEES OOK: Psychische steun voor zorgpersoneel via hulplijn, ook kindertelefoon staat roodgloeiend

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer