Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Teeven: ‘Heeft me altijd verbaasd dat je vertrekt uit de politiek om iets van 23 jaar geleden’

Peter Visser

Voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven denkt dat hij ten val is gebracht door boze strafpleiters. Dat schrijf hij in zijn nieuwe biografie 'Meer dan boeven vangen', zegt Teeven in WNL op Zondag op NPO 1.

Strafrechtadvocaten zouden boos zijn geweest op Teeven, omdat hij zei dat de sociale advocatuur 'wel een tandje minder kon'. Teeven: "Er was in de Eerste Kamer een motie, waarin gevraagd werd aan het kabinet of er niet gestopt kon worden met het bezuinigen. Dat kabinet moest heel erg bezuinigen. We hebben een motie uit de Eerste Kamer niet uitgevoerd." Volgens de voormalig staatssecretaris brak toen 'de hel los'.

Volgens Teeven had één van de advocaten weet van de zogenoemde Teevendeal, die hij als officier van justitie begin deze eeuw sloot met drugshandelaar Cees H. Schimmigheid rond de hoogte van die schikking ('de bonnetjesaffaire') leidde uiteindelijk tot het aftreden van Teeven en minister Ivo Opstelten in 2015.

Volgens Teeven had iemand informatie over de geruchtmakende schikking en er belang bij om details ervan naar buiten te brengen. Zelf denkt hij dat vanwege de bezuinigingen mensen uit de sociale advocatuur erachter hebben gezeten. "Je moet voorzichtig zijn: ik heb geen bewijzen. Maar het is wel opmerkelijk."

'Heeft me altijd verbaasd'

Toen de precieze details van de bankoverschrijving begin 2015 aan het licht kwamen, wist toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten het bonnetje wél te vinden. Wat bleek: Cees H. had 4,7 miljoen euro gekregen van justitie. Zowel Opstelten als Teeven moesten vertrekken.

Teeven: "Het heeft me altijd wel verbaasd dat je vertrekt uit de politiek, niet om iets wat in de Tweede Kamer gebeurt, maar om iets wat er 23 jaar geleden in je carrière is gebeurd." Wel erkent hij dat het een grote fout was dat het verkeerde bedrag werd gemeld aan de Kamer.

Teeven is grappen over bonnetjesaffaire 'spuugzat'

Er gaat ook een verhaal dat het bonnetje zou zijn gelekt door zware criminelen, die nog een appeltje te schillen hadden met Teeven. Dat staat niet in zijn boek. "Het verleden moet een keer begraven worden." Na zijn vertrek uit de politiek, werd Teeven buschauffeur. "Het is ook waarom ik op een gegeven moment op de bus ben gaan zitten. Je moet natuurlijk goed op het verkeer letten, maar er is ook tijd om eens even goed na te denken over hoe het is gelopen. Op het moment dat je vrede met het verleden hebt, wordt het leven ook een stuk leuker."

Regelmatig heeft Teeven grappen gehoord over de bonnetjesaffaire. "Ik schrijf zelf in het boek 43.000 keer", zegt hij met een lach. "Iedere keer als ik ging tanken, riepen mensen: u wilt zeker een bonnetje? Er wordt nu nog gelachen, maar dat ben je echt spuugzat na een tijdje."

Ijzeren kettingen

In de biografie van Teeven staat ook het verhaal van een klein, Turks jongetje, dat in een drugsdeal tussen rivaliseerde bendes werd ontvoerd. "Eén van die bendes stal iets van een ander. Toen werd besloten om een klein kindje te ontvoeren, een zoontje van één van de handelaren. Hij werd bevrijd bij een politieactie. Maar het probleem was dat het jongetje niet wilde geloven dat de mensen die hem dat ontvoerd hadden, ook daadwerkelijk gepakt waren", zegt Teeven, die destijds officier van justitie was.

"Hij had daar echt las van en kon op school niet functioneren. Toen heb ik met de toenmalig strafkamervoorzitter besproken dat er wel een oplossing voor was. We moesten hem toestaan om bij de rechtszaak te zijn, en we moesten heel aantoonbaar maken dat die mensen echt voorlopig niet meer vrijkwamen. We hebben ze toen met de parketpolitie binnengeleid in de rechtbank." Ze waren aan elkaar geketend met kettingen met ijzeren ballen. "Zoals je dat vroeger nog wel eens zag. Er gebeurt veel in de Nederlandse rechtbank, maar dat gebeurt eigenlijk nooit meer."

LEES OOK: Minister Ollongren over mogelijk uitstel verkiezingen: ‘We moeten met elk scenario rekening houden’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau