main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 23 mei 2020 — 17:43

‘Zuid-Europese landen gaan alternatief Europees reddingsplan niet accepteren’

Met een controversieel reddingsplan willen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Macron financieel zwakke lidstaten uit de brand helpen. De kosten? 500 miljard euro. Vandaag kwam Nederland samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken – oftewel de ‘zuinige vier’ – met een alternatief plan, met leningen in plaats van giften. “De Zuid-Europese landen zullen dat eenvoudigweg niet accepteren”, zegt Europarlementariër Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Merkel en Macron willen dat Brussel 500 miljard euro leent op financiële markten. Vervolgens moet dat geld als gift worden verspreid over de EU, voornamelijk onder de regio’s die het zwaarst zijn getroffen. Het uitgegeven geld zou vervolgens via de meerjarenbegroting van de Europese Unie weer terugbetaald worden. De rijkste landen zouden dan het grootste deel moeten betalen. Daarbij wordt de meerjarenbegroting tevens een stuk groter dan dat hij nu is.

Geen giften

De vier landen, waaronder Nederland, willen niets horen over giften. “We kunnen niet akkoord gaan met instrumenten of maatregelen die zullen leiden tot gedeelde schulden of grote verhogingen van de meerjarenbegroting”, zeggen zij. Oostenrijk, Zweden en Denemarken willen een steunpakket dat bestaat uit leningen waar strenge voorwaarden over hervormingen aan verbonden zijn.

‘Noodfonds’

“De verstandige landen”, noemt Eppink deze vier landen. “Zij komen met een plan, zoals dat vroeger altijd ging. Vanuit een noodfonds. Dus als je een overstroming had, of een bosbrand, of een aardbeving, kon je vanuit Brussel noodgeld krijgen”, legt hij uit. “Dat systeem hebben Nederland en andere landen eigenlijk hierin ook, met leningen en voorwaarden. Het is absoluut een stap in de goede richting als het zou worden aangenomen.”

‘Geen condities’

Maar dat laatste is volgens Eppink het probleem: volgens de Europarlementariër zullen de zuidelijke landen niet akkoord gaan met dit plan. “Zij willen geen condities meer. Zij zeggen: wij moeten dat geld hebben, dat moet er komen, dat moet komen via giften, niet leningen.” Dat zie je volgens Eppink terug in het plan van Merkel en Macron: het grote verschil is daar dat er een element van gezamenlijke schuld in zit. “Op die manier willen de Zuid-Europese landen leningen krijgen, met een aflossingstermijn van 60 tot 70 jaar. Eigenlijk hoeven ze het nooit meer terug te betalen.”

“Het Nederlandse standpunt is dat het belangrijk is om mee te blijven spelen in de onderhandelingen, maar daar is geen meerderheid voor”, zegt Eppink. Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS ziet dit allemaal iets positiever in, want “we hebben helemaal geen meerderheid nodig”. Elk land heeft namelijk een vetorecht. Wel heeft hij ook wat aanmerkingen: “Die giften kunnen ertoe leiden dat een deel van het bedrag dat landen kunnen lenen, dat je dat als gift uitgekeerd krijgt.” Dat betekent dat je als land alleen geld terug moet betalen over het gedeelte waar je in de begroten verantwoordelijk bent. “Nederland is dat voor zes procent, de Italianen geloof ik tien procent. Dat vind ik een verkeerd element”, is Ten Broeke het wel met Eppink eens.

Slagingskans

Ten Broeke denkt echter dat het stellen van voorwaarden door de vier ‘zuinige’ landen ‘best slagingskans heeft’. “Niet alleen Nederland en die andere drie zuinige denken daar zo over”, weet Ten Broeke. “De Baltische staten denken daar zo over, dus ik denk dat dit een heel eind kan komen.”

De voorwaarden die de vier landen aan het fonds willen stellen zijn dat het geld geïnvesteerd moet worden “in activiteiten die het meest bijdragen aan het herstel, zoals onderzoek en innovatie, in een versterking van de gezondheidssector en in de groene transitie”. Ook vinden ze het noodzakelijk om “de uitgaven te beschermen tegen fraude”.

Italië ontevreden over alternatief reddingsplan

Het zwaar door corona getroffen Italië heeft het plan van de zuinige vier meteen bekritiseerd. De zware recessie verdient “ambitieuze en innovatieve voorstellen” want de interne markt met zijn voordelen voor alle Europeanen is in gevaar, twitterde minister van Europese Zaken Enzo Amendola zaterdag. “Het plan van de ‘zuinige’ landen is defensief en onvoldoende.”


De Europese Commissie presenteert woensdag haar voorstel voor een relancefonds. Na afloop moeten de 27 lidstaten het onderling eens worden. Ook het Europees Parlement heeft zijn zeg in begrotingszaken.

LEES OOK: Nederland toch bereid portemonnee te trekken voor steun Zuid-Europa

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

COA gaat actief inzetten op hotels

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat statushouders in de asielopvang zoveel mogelijk in hotels plaatsen in de buurt van het azc waar ze nu…

Lees meer

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in: ‘Onhandige nerd’

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Acuut tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long…

Lees meer

Rotterdam struikelt over het grote aantal zwerfhelmen

Een rode, gele of eentje waarvan alleen nog het logo zichtbaar is. Rotterdam kent veel deelscooters en dus ook veel helmen, maar met die laatste…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer