main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 23 mei 2020 — 17:43

‘Zuid-Europese landen gaan alternatief Europees reddingsplan niet accepteren’

Met een controversieel reddingsplan willen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Macron financieel zwakke lidstaten uit de brand helpen. De kosten? 500 miljard euro. Vandaag kwam Nederland samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken – oftewel de ‘zuinige vier’ – met een alternatief plan, met leningen in plaats van giften. “De Zuid-Europese landen zullen dat eenvoudigweg niet accepteren”, zegt Europarlementariër Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie) in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Merkel en Macron willen dat Brussel 500 miljard euro leent op financiële markten. Vervolgens moet dat geld als gift worden verspreid over de EU, voornamelijk onder de regio’s die het zwaarst zijn getroffen. Het uitgegeven geld zou vervolgens via de meerjarenbegroting van de Europese Unie weer terugbetaald worden. De rijkste landen zouden dan het grootste deel moeten betalen. Daarbij wordt de meerjarenbegroting tevens een stuk groter dan dat hij nu is.

Geen giften

De vier landen, waaronder Nederland, willen niets horen over giften. “We kunnen niet akkoord gaan met instrumenten of maatregelen die zullen leiden tot gedeelde schulden of grote verhogingen van de meerjarenbegroting”, zeggen zij. Oostenrijk, Zweden en Denemarken willen een steunpakket dat bestaat uit leningen waar strenge voorwaarden over hervormingen aan verbonden zijn.

‘Noodfonds’

“De verstandige landen”, noemt Eppink deze vier landen. “Zij komen met een plan, zoals dat vroeger altijd ging. Vanuit een noodfonds. Dus als je een overstroming had, of een bosbrand, of een aardbeving, kon je vanuit Brussel noodgeld krijgen”, legt hij uit. “Dat systeem hebben Nederland en andere landen eigenlijk hierin ook, met leningen en voorwaarden. Het is absoluut een stap in de goede richting als het zou worden aangenomen.”

‘Geen condities’

Maar dat laatste is volgens Eppink het probleem: volgens de Europarlementariër zullen de zuidelijke landen niet akkoord gaan met dit plan. “Zij willen geen condities meer. Zij zeggen: wij moeten dat geld hebben, dat moet er komen, dat moet komen via giften, niet leningen.” Dat zie je volgens Eppink terug in het plan van Merkel en Macron: het grote verschil is daar dat er een element van gezamenlijke schuld in zit. “Op die manier willen de Zuid-Europese landen leningen krijgen, met een aflossingstermijn van 60 tot 70 jaar. Eigenlijk hoeven ze het nooit meer terug te betalen.”

“Het Nederlandse standpunt is dat het belangrijk is om mee te blijven spelen in de onderhandelingen, maar daar is geen meerderheid voor”, zegt Eppink. Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij HCSS ziet dit allemaal iets positiever in, want “we hebben helemaal geen meerderheid nodig”. Elk land heeft namelijk een vetorecht. Wel heeft hij ook wat aanmerkingen: “Die giften kunnen ertoe leiden dat een deel van het bedrag dat landen kunnen lenen, dat je dat als gift uitgekeerd krijgt.” Dat betekent dat je als land alleen geld terug moet betalen over het gedeelte waar je in de begroten verantwoordelijk bent. “Nederland is dat voor zes procent, de Italianen geloof ik tien procent. Dat vind ik een verkeerd element”, is Ten Broeke het wel met Eppink eens.

Slagingskans

Ten Broeke denkt echter dat het stellen van voorwaarden door de vier ‘zuinige’ landen ‘best slagingskans heeft’. “Niet alleen Nederland en die andere drie zuinige denken daar zo over”, weet Ten Broeke. “De Baltische staten denken daar zo over, dus ik denk dat dit een heel eind kan komen.”

De voorwaarden die de vier landen aan het fonds willen stellen zijn dat het geld geïnvesteerd moet worden “in activiteiten die het meest bijdragen aan het herstel, zoals onderzoek en innovatie, in een versterking van de gezondheidssector en in de groene transitie”. Ook vinden ze het noodzakelijk om “de uitgaven te beschermen tegen fraude”.

Italië ontevreden over alternatief reddingsplan

Het zwaar door corona getroffen Italië heeft het plan van de zuinige vier meteen bekritiseerd. De zware recessie verdient “ambitieuze en innovatieve voorstellen” want de interne markt met zijn voordelen voor alle Europeanen is in gevaar, twitterde minister van Europese Zaken Enzo Amendola zaterdag. “Het plan van de ‘zuinige’ landen is defensief en onvoldoende.”


De Europese Commissie presenteert woensdag haar voorstel voor een relancefonds. Na afloop moeten de 27 lidstaten het onderling eens worden. Ook het Europees Parlement heeft zijn zeg in begrotingszaken.

LEES OOK: Nederland toch bereid portemonnee te trekken voor steun Zuid-Europa

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier