Taalscholen frauderen op grote schaal met inburgeringscursussen die nooit gegeven zijn
Taalscholen hebben naar schatting miljoenen euro's gedeclareerd voor taallessen aan inburgeraars die nooit hebben plaatsgevonden. Zo schrijft De Volkskrant zaterdag.
Cadeaubonnen en laptops
Arabisch sprekende ronselaars worden door deze taalscholen ingezet om op zoek te gaan naar nepcursisten die in ruil voor een beloning facturen ondertekenen van lessen die ze nooit gekregen hebben. De nepcursisten worden voor die daad beloond met cadeaubonnen, laptops, of geld.
Statushouders hebben via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) recht op maximaal € 10.000,- om Nederlandse taallessen te volgen. Wanneer deze statushouders een deal sluiten met een frauderende taalschool, kunnen zij dit bedrag splitten zonder dat er ook maar één taalles gegeven wordt. Een factuur met handtekening is voor DUO genoeg bewijs om het geld uit te keren.
Amper risico
De risico's voor de taalscholen zijn erg klein, want zij verliezen momenteel hooguit hun keurmerk om geld te declareren. Het frauderen wordt daarmee geen halt toegeroepen, want scholen kunnen blijven declareren over de periode dat ze nog wel een keurmerk hadden.
Ook worden statushouders amper strafrechtelijk vervolgd, omdat er vaak nauwelijks juridisch bewijs is.
CDA Kamerlid Martijn van Helvert reageert geschokt in Goedmorgen Nederland op NPO 1, maar heeft goede hoop dat de daders gestraft worden. "Dit is diefstal. Als je zoveel geld bewust van de overheid steelt, kan ik me niet voorstellen dat dit niet leidt tot vervolging."
LEES OOK: Verplichte inburgering voor nieuwkomers uit Turkije