main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 23 mei 2020 — 17:52

Feit of fictie: Is de kans op verspreiding van het coronavirus kleiner als je buiten bent?

De kans op verspreiding van het coronavirus in de buitenlucht is kleiner dan wanneer je binnen zit. Volgens microbioloog Marc Bonten is dit meer feit dan fictie. “Wel is dit afhankelijk van hoe mensen zich in de buitenlucht gedragen”, zegt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit, maar hier zijn aanwijzingen voor”, zegt Bonten. “Dat is wel de reden dat terrassen eerder open gaan dan de cafés zelf aan de binnenkant. Maar ik meen me te herinneren dat de voetbalwedstrijd Atalanta Bergamo tegen Valencia één van de grootste verspreidingsevents was van Italië. En dat was toch ook echt in de buitenlucht. Het is dus afhankelijk van hoe dicht mensen bij elkaar zijn.”

‘Temperatuur grote invloed op verspreiding’

Als je in de buitenlucht toch wordt besmet, word je volgens Bonten niet minder ziek dan in een volle feestzaal. “Het heeft er meer mee te maken hoeveel virus er bij de besmetting het lichaam binnen komt.” Wel kan de temperatuur een grote invloed hebben op de verspreiding van het virus. “Als die hoger is, is de kans op een piek waarschijnlijk kleiner omdat we allemaal buiten zijn en wat meer afstand van elkaar houden. Of het virus zich dan anders gedraagt is onbekend.”

‘Bij meer dan honderd doden opnieuw strenge maatregelen’

Er is geen specifiek aantal besmettingen bedacht waarop de overheid moet ingrijpen, benadrukt Bonten. Maar als er meer dan honderd doden zijn is het zeker dat Nederland opnieuw strenge maatregelen moet nemen. “Dan weet je dat die mensen dat drie, vier weken daarvoor opgelopen hebben. Dan moeten er duizenden besmettingen zijn geweest. Ik ga er wel vanuit dat we dat heel snel in de gaten zullen hebben als dat gaat optreden en dat er een tijdje van tevoren maatregelen zijn genomen.”

LEES OOK: RIVM: 23 nieuwe doden door coronavirus en 10 ziekenhuisopnames

Door: Diederik Wentink

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier