main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2020 — 11:48

Grensregio’s en stranden vrezen voor drukte op Hemelvaartsdag

Stranden en grensregio’s vrezen voor drukte, want het kan vandaag maar liefst 27 graden worden. Limburgse steden zich schrap voor Duitse toeristen. Hemelvaartsdag is namelijk een dag waarop de winkels bij onze Oosterburen de winkels gesloten zijn, waardoor ze normaal gesproken in grote getale onze kant op komen. “Wij gaan tot crowdmanagement, verkeersregeling, het mogelijk afzetten van parkeergarages, winkelstraten, toegangswegen – het gaat heel ver”, vertelt wethouder van de gemeente Venlo, Erwin Boom.

In de Duitse media heeft Boom er al op aangedrongen bij de Duitsers om vandaag eventjes níét onze kant op te komen. “Die boodschap is groots opgepakt”, zegt Boom in Goedemorgen Nederland. “Het signaal is denk ik overgekomen, mede ook omdat men heeft gezien wat het afgelopen weekend gedaan heeft.”

Dat weekend was het namelijk ‘té druk’, vond burgemeester Antoin Scholten. “De Duitsers zijn zich er ook van bewust dat ze daar zelf ook niet op die manier aan moeten bijdragen”, aldus wethouder Boom. Als men toch wil komen, adviseert Boom dat alleen te doen. “En doe doelgericht je aankopen. Ga er geen gezellig dagje uit van maken, dat kan op een later moment weer.”

Verbod

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat de oproep van Boom zeker nodig was. “Ik denk ook dat Duitsland zelf een verantwoordelijkheid heeft om te zeggen: mensen, ga niet die grens over.”

Is het dan niet makkelijker om Duitsers gewoon te verbieden om de grens over te steken? Dat wordt lastig, zegt Van Toorenburg: “In die grensregio’s, soms zit er een dorpje ergens dat juist afhankelijk is van aan de andere kant inkopen doen.” Maar als het uit de hand loopt, zal de volgende stap wel gezet moeten worden, vindt Van Toorenburg. “Dan moet de grens misschien wel dicht.”

Stranden

Marianne Schuurmans is voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, waar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort ook bij horen. Ook daar worden Duitse toeristen verwacht. “Dat zag ik al afgelopen weken gebeuren”, zegt Schuurmans. “Natuurlijk zijn die ook van harte welkom aan onze stranden. Maar ook hier zie je natuurlijk dat ook Nederlanders gebruik willen maken van die stranden, dus we kijken de komende dagen hoe zich dat ontwikkeld.”

WNL-verslaggever Mark Kamps houdt de drukte op het strand in ’s Gravenzande vandaag in de gaten, waar het in de loop van de ochtend langzaam drukker wordt. “Het voordeel is hier wel: het is een heel breed strand, je kunt echt veel mensen kwijt en ze hebben hier ook de nodige maatregelen getroffen. Het parkeerterrein is voor de helft afgesloten, dus dat zit op een gegeven moment gewoon vol, en ook is het moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer”, vertelt hij.

Ligbedjes

Tot gisteravond was het nog onduidelijk of strandtenten ligbedjes mochten verhuren, en of strandbezoekers gebruik mochten maken van openbaar toiletten. Dat eerste is niet het geval, het tweede wel. “Er is afgesproken om daar een lijn in te volgen”, legt veiligheidsregio-voorzitter Schuurmans uit over de afspraak over de ligbedjes. “Als het blijkt dat het toch niet lukt om die ene lijn te hebben, dan ga ik daar maandag weer over praten met de andere voorzitters.” Als het in Zandvoort niet mag en op een ander strand wel, zou Schuurmans dat “heel lastig vinden om uit te leggen”.

Op livestreams van onder andere Zandvoort, Scheveningen en Katwijk is te zien dat er op dit moment zeker mensen op het strand aanwezig zijn, maar het houden van de verplichte anderhalve meter afstand lijkt nog goed haalbaar te zijn.

LEES OOK: NS roept op om niet met de trein naar Zandvoort te komen: ‘De trein is even geen uitje’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Amsterdam scherpt handhaving op feest- en horecalocaties aan

De handhaving en controle op feest- en horecalocaties in Amsterdam wordt aangescherpt, omdat het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad flink toeneemt. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op de intensive care in twee weken tijd verdubbeld

Op de intensive cares liggen 38 mensen met het coronavirus, 7 meer dan op donderdag. Het is het hoogste aantal sinds 26 juni. Op 31…

Lees meer

Aantal coronagevallen in Nederland blijft toenemen: 636 nieuwe patiënten in een dag tijd

Het aantal coronapatiënten in Nederland is vrijdag met 636 gestegen. Dat is meer dan op donderdag, toen er 577 gevallen bijkwamen. Wel zijn dit minder…

Lees meer

Indisch monument in Den Haag beveiligd na bekladding

Het Indisch Monument in Den Haag wordt de komende nacht bewaakt en beveiligd. Dat gebeurt na een bekladding en gedeeltelijke vernieling afgelopen nacht. De gemeente…

Lees meer

Zinkende kanoërs komen met de schrik vrij, gered door trainingshelikopter

Een kanoër die aan het zinken was, is gisteravond bij Huisduinen gered door KNRM-personeel dat toevallig met een helikopter van de Kustwacht aan het trainen…

Lees meer

Bondscoach Sarina Wiegman verruilt Oranje na Olympische Spelen voor Engeland

Sarina Wiegman wordt de nieuwe bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen. De huidige coach van de Oranjeleeuwinnen volgt in de zomer van 2021, na de Olympische…

Lees meer

Man bespuugt en bedreigt agenten met broodmes in Hengelo

Een man van 56 uit Enschede heeft gisteravond in Hengelo agenten bedreigd met een broodmes. Hij bespuugde hen ook en riep daarbij ‘corona, corona’. Dat…

Lees meer

Extreme hitte voorbij: hitteplan geldt niet meer

De extreme hitte van de afgelopen week is achter de rug en daarom geldt het Nationaal Hitteplan niet meer. Het protocol was op 6 augustus…

Lees meer

Hoekstra: onvermijdelijk dat KLM hard ingrijpt

Dat KLM fors ingrijpt om de coronacrisis door te komen is “onvermijdelijk”, vindt minister Wopke Hoekstra (Financiën). De manier waarop dat gebeurt, laat hij aan…

Lees meer

Minister Slob: scholen nog op tijd met controleren ventilatie

Onderwijsminister Arie Slob vindt niet dat scholen te laat zijn met het op orde brengen van hun ventilatie. Maandag gaan scholen in Noord-Nederland weer open,…

Lees meer

FIOD neemt bergen nagemaakte merkkleding in beslag

De FIOD heeft donderdag in drie loodsen in Amsterdam, Purmerend en Zwanenburg ruim 7500 stuks nagemaakte merkkleding, accessoires en schoenen gevonden. Het gaat om vervalsingen…

Lees meer

WNL Terugblik: Deze ondernemers willen door de coronacrisis toeristisch Nederland verkennen

Ondernemers Ruud Vlasman en Katja Huizinga zagen door de coronacrisis het toeristisch seizoen helemaal stil vallen. Voor hun tourbedrijf betekent dit een ongekende terugval: in…

Lees meer

Tweede drenkeling strand IJburg in Amsterdam overleden

Een man die donderdagavond uit het water op het strand van IJburg in Amsterdam is gehaald en gereanimeerd moest worden, is overleden. Het gaat om…

Lees meer

Weer onrustig in Haagse Schilderswijk: ruim 20 relschoppers opgepakt

De politie heeft donderdagnacht in de Schilderswijk in Den Haag ruim twintig relschoppers opgepakt. Ze gooiden eieren, stenen en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook hielden…

Lees meer

Helaas, we zijn er niet..

Onmisbaar WNL is er al 10 jaar

Klik hier