main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2020 — 11:48

Grensregio’s en stranden vrezen voor drukte op Hemelvaartsdag

Stranden en grensregio’s vrezen voor drukte, want het kan vandaag maar liefst 27 graden worden. Limburgse steden zich schrap voor Duitse toeristen. Hemelvaartsdag is namelijk een dag waarop de winkels bij onze Oosterburen de winkels gesloten zijn, waardoor ze normaal gesproken in grote getale onze kant op komen. “Wij gaan tot crowdmanagement, verkeersregeling, het mogelijk afzetten van parkeergarages, winkelstraten, toegangswegen – het gaat heel ver”, vertelt wethouder van de gemeente Venlo, Erwin Boom.

In de Duitse media heeft Boom er al op aangedrongen bij de Duitsers om vandaag eventjes níét onze kant op te komen. “Die boodschap is groots opgepakt”, zegt Boom in Goedemorgen Nederland. “Het signaal is denk ik overgekomen, mede ook omdat men heeft gezien wat het afgelopen weekend gedaan heeft.”

Dat weekend was het namelijk ‘té druk’, vond burgemeester Antoin Scholten. “De Duitsers zijn zich er ook van bewust dat ze daar zelf ook niet op die manier aan moeten bijdragen”, aldus wethouder Boom. Als men toch wil komen, adviseert Boom dat alleen te doen. “En doe doelgericht je aankopen. Ga er geen gezellig dagje uit van maken, dat kan op een later moment weer.”

Verbod

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg denkt dat de oproep van Boom zeker nodig was. “Ik denk ook dat Duitsland zelf een verantwoordelijkheid heeft om te zeggen: mensen, ga niet die grens over.”

Is het dan niet makkelijker om Duitsers gewoon te verbieden om de grens over te steken? Dat wordt lastig, zegt Van Toorenburg: “In die grensregio’s, soms zit er een dorpje ergens dat juist afhankelijk is van aan de andere kant inkopen doen.” Maar als het uit de hand loopt, zal de volgende stap wel gezet moeten worden, vindt Van Toorenburg. “Dan moet de grens misschien wel dicht.”

Stranden

Marianne Schuurmans is voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, waar de stranden van Bloemendaal en Zandvoort ook bij horen. Ook daar worden Duitse toeristen verwacht. “Dat zag ik al afgelopen weken gebeuren”, zegt Schuurmans. “Natuurlijk zijn die ook van harte welkom aan onze stranden. Maar ook hier zie je natuurlijk dat ook Nederlanders gebruik willen maken van die stranden, dus we kijken de komende dagen hoe zich dat ontwikkeld.”

WNL-verslaggever Mark Kamps houdt de drukte op het strand in ’s Gravenzande vandaag in de gaten, waar het in de loop van de ochtend langzaam drukker wordt. “Het voordeel is hier wel: het is een heel breed strand, je kunt echt veel mensen kwijt en ze hebben hier ook de nodige maatregelen getroffen. Het parkeerterrein is voor de helft afgesloten, dus dat zit op een gegeven moment gewoon vol, en ook is het moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer”, vertelt hij.

Ligbedjes

Tot gisteravond was het nog onduidelijk of strandtenten ligbedjes mochten verhuren, en of strandbezoekers gebruik mochten maken van openbaar toiletten. Dat eerste is niet het geval, het tweede wel. “Er is afgesproken om daar een lijn in te volgen”, legt veiligheidsregio-voorzitter Schuurmans uit over de afspraak over de ligbedjes. “Als het blijkt dat het toch niet lukt om die ene lijn te hebben, dan ga ik daar maandag weer over praten met de andere voorzitters.” Als het in Zandvoort niet mag en op een ander strand wel, zou Schuurmans dat “heel lastig vinden om uit te leggen”.

Op livestreams van onder andere Zandvoort, Scheveningen en Katwijk is te zien dat er op dit moment zeker mensen op het strand aanwezig zijn, maar het houden van de verplichte anderhalve meter afstand lijkt nog goed haalbaar te zijn.

LEES OOK: NS roept op om niet met de trein naar Zandvoort te komen: ‘De trein is even geen uitje’

Door: Marinka Wagemans

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

‘Strenge coronaregels schuren soms met de grondwet’

De strenge coronaregels voor bijvoorbeeld samenkomsten schuren soms met de grondwet, vindt de Raad van State. De raad begrijpt wel dat de nood aan de…

Lees meer

20 kinderen behandeld voor Kawasaki-achtige ziekte: verband met coronavirus

Nederlandse ziekenhuizen hebben in de afgelopen periode twintig kinderen behandeld voor een Kawasaki-achtige ziekte, zo laat voorzitter Károly Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier