Aardappelteler ziet prijs extreem dalen: ‘Alles wat sociaal en buiten is, daar wordt friet geconsumeerd’
Door de coronacrisis is de vraag naar aardappels om friet van te maken enorm gedaald. Akkerbouwer Leon Noordam zit daardoor met een schuur vol met aardappels die hij niet kwijt kan, zo vertelt hij in het WNL-programma Stand van Nederland.
Door de coronamaatregelen is de horeca dicht en zijn er lange tijd geen festivals. "Alles wat sociaal en buiten is, daar wordt friet geconsumeerd", zegt Noordam. "Die drie, vier maanden zonder afzet houdt in dat 25 procent van het totale jaarvolume nu in één keer over is."
Het zorgt ervoor dat de prijs voor een kilo aardappelen uitzonderlijk laag is. "Dit voorjaar is uitzonderlijk droog. De prijs zou onder deze omstandigheden eerder van 16, 17 cent naar 20 tot 25 cent kunnen stijgen. Nu is het door de crisis 2 à 3 cent."
De Brancheorganisatie Akkerbouw verwacht dat 1 miljoen ton frietaardappelen niet verwerkt kan worden, omdat de afzet is weggevallen. De schade daarvan wordt geschat tussen de 150 en 200 miljoen euro.
"Dit zijn frietaardappelen, die zijn echt bestemd voor de horeca", zegt Nic Vrieselaar, econoom van de Rabobank in Goedemorgen Nederland. "Het is belangrijk dat als we dit weekend naar het strand gaan, mits dat veilig is, dat we dan een frietje meepikken."
'Eet avg'tjes'
Om de boeren te steunen pleit de Rabobank-econoom voor een ouderwets Hollands dieet. "De aardappelprijs is echt een wereldprijs. Of wij die nou uit het buitenland halen of niet, de vraag naar aardappelen zal leidend zijn voor de prijs. Ik denk dat we er goed aan doen om ouderwets aardappelen, vlees, groente te eten de komende tijd."
Stand van Nederland volgt, zolang de coronacrisis duurt, een aantal ondernemers die de impact van maatregelen keihard voelt: dreigende faillissementen, een lege kas, personeel op straat. Kijk vanavond naar Stand van Nederland, om 20:30 op NPO 2.