main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
19 mei 2020 — 19:33

Rutte: ‘Versoepeling van de maatregelen gaat door’

De eerder aangekondigde versoepeling van de maatregelen gaat door, maakt premier Rutte bekend tijdens de persconferentie dinsdag. Dat is volgens de premier een verantwoorde beslissing, kijkende naar het dalende aantal coronapatiënten op de intensive care. Maar, benadrukt Rutte, het is dan nog belangrijker dat iedereen zich aan de regels houdt.

Dus: zoveel mogelijk thuis werken, 1,5 meter afstand houden en thuis blijven met klachten. “Een tweede corona-uitbraak is ook heel slecht voor de economie.”

Anders dan eerder aangekondigd is de versoepeling betreffende bioscopen, restaurants en cafés. Daar zijn samenkomsten van 30 personen toegestaan exclusief personeel. Eerder zou dat inclusief het personeel te zijn, maar dat bleek niet werkbaar, zegt Rutte.

Iedereen kan zich laten testen

Vanaf juni kan iedereen met klachten, zonder tussenkomst van een arts, een afspraak maken bij de GGD om getest te worden, vertelt minister Hugo de Jonge. Bij een positieve test, moet je thuisblijven en krijg je instructies thuisgestuurd. Ook huisgenoten moeten thuis blijven en getest worden. “Wat de GGD tot nu toe al heeft gepresteerd, geeft vertrouwen voor de komende tijd”, zegt De Jonge. “Met intensief testen krijgen we nog scherper zicht op de verspreiding van het virus.”

Horeca

De horeca kan vanaf 1 juni weer open, niet eerder. Binnen mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn, met onderlinge afstand. Voor mensen uit hetzelfde huishouden wordt een uitzondering gemaakt. Het kabinet heeft erover gesproken om de horeca al eerder te laten openen, maar heeft daar toch vanaf gezien, uit vrees dat het tijdens het pinksterweekend toch te druk wordt.

De premier toont begrip voor de beroepsgroepen die nog tot minstens 1 september moeten wachten, zegt hij. “In de besluitvorming kijken we niet alleen naar specifieke groepen, maar ook naar het grotere geheel”, zegt hij daarover. “Elke versoepeling betekent meer drukte. Daarom kan niet alles tegelijk open. Voorzichtigheid en economisch belang liggen in elkaars verlengde. Niet alles is in beton gegoten, we staan open voor overleg. Flexibiliteit is en blijft nodig.”

LEES OOK: Premier Rutte noemt corona een ‘k*tvirus’

Dat betekent dat een aantal bedrijven en instellingen nog dicht blijven tot 1 september, waaronder coffeeshops, sauna’s, sportclubs, seksbedrijven, sport- en verenigingskantines. Over de openstelling van evenementen en discotheken is nog niets zeker.

Basisscholen

Vanaf 8 juni gaan de basisscholen geheel open, tenzij er in de komende weken toch blijkt dat dit niet verantwoord zou zijn. De komende weken worden met het onderwijs afspraken gemaakt over de openstelling. Ook de opvang gaat op 8 juni open. Middelbare scholen gaan op 2 juni weer open. Toetsen op het mbo, hbo en wo en praktijkonderwijs kunnen vanaf 15 juni weer op locatie plaatsvinden. Die gaan zo gepland worden dat studenten niet tijdens de spits hoeven te reizen.

Compliment

Daarbij maakt Rutte nog een groot compliment aan de Nederlandse kinderen. “Verreweg de meeste kinderen en jongeren hebben zich uitstekend aangepast”, vindt de premier. “Niemand weet hoe ons land er de komende tijd uit gaat zien. Wij willen dat jullie daarover mee gaan praten.” Hij roept kinderen op om met ideeën en opbouwende kritiek te komen. “De veiligheidsregels staan niet ter discussie, maar daarbinnen moeten we samen tot de beste oplossing komen. Kinderen moeten betrokken worden bij de plannen voor de toekomst.”

Tot slot vraagt Rutte iedereen “met klem” te blijven nadenken. “De piek op de intensive care ligt nog maar net achter ons. Bescherm jezelf en de mensen om je heen.”

LEES OOK: Rutte: ‘Versoepeling kan alleen als iedereen zich verstandig blijft gedragen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer