main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
19 mei 2020 — 18:13

Nederlanders bewegen een stuk minder door de coronacrisis

Nederlanders zijn door de coronacrisis een stuk minder gaan bewegen. Veel mensen werken thuis én hebben in hun vrije tijd minder buiten de deur te doen. Daardoor zijn ze minder in beweging en dat wordt nauwelijks gecompenseerd door bijvoorbeeld meer te gaan sporten, constateert hoogleraar fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc in Nijmegen uit eigen onderzoek.

Hopman volgt al jaren de beweegpatronen van 22.000 deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop. Ze stuurde de groep die ze volgt een vragenlijst om erachter te komen welke gevolgen de coronamaatregelen hebben op de mate waarin ze in beweging zijn. “Uit analyse van de eerste 4000 vragenlijsten blijkt dat iedereen significant minder beweegt.”

Thuiswerken

De afname is het sterkst onder mensen die vanwege de coronamaatregelen thuis zijn gaan werken. Zij bewegen gemiddeld 20 procent minder, vooral doordat stukken die ze normaal lopen of fietsen naar hun werk zijn weggevallen.

Ook mensen die nog steeds op locatie werken, gepensioneerden en werklozen zijn minder gaan bewegen. Voor hen geldt het wegvallen van woon-werkverkeer niet, maar net als werkenden in hun vrije tijd zitten ze meer thuis en gaan ze minder bij anderen op bezoek. Evenementen of culturele uitstapjes zaten er de afgelopen weken sowieso niet in, omdat alles dicht of afgelast was.

Meer slaap

Hopman ontdekte verder dat een kwart van de ondervraagden meer is gaan slapen. Mogelijk komt dat doordat mensen geen reistijd meer hebben, aldus de hoogleraar uit Nijmegen. Ze benadrukt het belang van lichaamsbeweging voor de gezondheid. “Actief zijn is goed voor je weerstand en je immuunsysteem. En ook voor de lange termijn is elke dag actief zijn bewezen goed en verkleint het de kans op onder meer hart- en vaatziekten. Hoe langer deze periode duurt, hoe moeilijker het wordt om straks weer op te starten. Dus blijf actief”, adviseert ze. Een halfuur per dag bewegen geldt daarbij als ondergrens.

LEES OOK: Sportscholen accepteren sluiting tot 1 september niet: ‘Wij kunnen prima open met een protocol’

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Cokevissers

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

Nieuwe aflevering Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een bijzonder onderzoek van politie en Justitie. Wie zaten hierachter? Kijk dinsdag naar een nieuwe aflevering van Misdaadcollege.

Dinsdag om 21:25 op
Aantal coronapatiënten op ic gelijk gebleven

Het aantal coronapatiënten dat wordt behandeld op een intensive care, is niet gedaald of gestegen. Het zijn er 223, evenveel als op zondag, aldus het…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 8 naar 5830, 8 nieuwe ziekenhuisopnames

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus. Dat is het laagste…

Lees meer

Jonge ondernemers grijpen hun kans tijdens de coronacrisis: webshops in trek

Het totale aantal startende ondernemers is sinds de coronacrisis gedaald, maar jongeren zijn de afgelopen twee maanden juist meer bedrijven begonnen dan dezelfde periode vorig…

Lees meer

Jongens van 14 en 16 jaar verdacht van gewapende woningoverval

Twee jongens van 14 en 16 jaar worden ervan verdacht zaterdag een gewapende overval op een woning in Hoorn te hebben gepleegd. De tieners bedreigden…

Lees meer

Deze WNL-programma's maken kans op de Gouden Televizier-ring

Breng uw stem uit!

Klik hier