Bert was één van de eerste bewoners van Kessel met corona: ‘Afdrogen deed al pijn’
Kessel is zwaar getroffen door het coronavirus. Het Limburgse stadje telde in een paar weken tijd meer dan dertig begrafenissen. Normaal zijn dat er ruim twintig in een heel jaar. Bert Lenders was één van de eerste bewoners die besmet raakte, zo vertelt hij in de documentaire In het hart geraakt.
"'s Avonds na het werk, op 2 of 3 maart op een dinsdag, voelde ik mij niet lekker. 's Avonds had ik nog een voetbalwedstrijd", vertelt hij. Tijdens de wedstrijd merkte Bert dat hij echt ziek werd. "Koorts, rillerig. Toen ben ik gestopt, en vanaf toen was het echt een week lang 40 graden koorts." Bert voelde zich slecht, en kon bijna niets doen: "Afdrogen met de handdoek deed al pijn."
Coronabankje
Bert sliep vooral op de bank. "Toen ik corona had, mocht ik eigenlijk niet naar buiten", vertelt hij. "Ik mocht geen mensen tegenkomen." Maar vanuit achter zijn huis, kon hij een stukje afleggen zonder mensen tegen te komen. Hij stelde het als doel om een bankje, dat hij vanuit zijn woning kon zien, te halen. "In het begin redde ik het bankje niet", vertelt hij in de documentaire. Het bankje leek een symbool voor zijn herstel. "Na een paar keer oefenen ging het weer wat beter. Thuis noemden we dit toen 'het coronabankje'.
Naast Bert vertellen zeven andere mensen uit het zwaar getroffen Kessel in de documentaire wat hen is overkomen, en hoe zij hier mee omgaan. ‘In het hart geraakt’ vertelt een indringend verhaal dat weergeeft hoe de saamhorigheid in Kessel van een kracht tot een gevaar veranderde. Zien? Kijk dan de documentaire nu terug op NPO Start.