NOS stopt met Divibokaal na ophef: ‘We zien dat dit mensen pijn doet’
De NOS stopt met de omstreden Divibokaal. Dat zegt NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Ik zie dat er mensen zijn die dit raakt, die dit pijnlijk vinden. Dan moeten we stoppen met de bokaal. Als je constateert dat er zoveel mensen zijn die dit als fout zien, dan moet je er mee ophouden."
De bokaal werd uitgereikt aan medewerkers die zich hadden ingezet om experts met een 'diverse' achtergrond aan het woord te laten, zo onthulde GeenStijl. Ook bleek de NOS met een archief te werken waarin onder andere de etniciteit van experts werd bijhouden, de zogeheten Divibase.
De NOS heeft zo'n diversiteitsbeleid omdat ze er nu niet in slagen om "een representatief beeld te geven van wat Nederland is en wie er wonen", zegt Gelauff. "Het is onze wettelijke taak en missie om in de breedte over de samenleving te berichten. De vraag is hoe je dat in dagelijkse praktijk voor elkaar brengt."
De ophef is volgens Gelauff overtrokken. "De bokaal wordt veel te groot gemaakt. Het is niet meer dan een dingetje. Het is met een knipoog ontstaan op de redactie. Het is een beker die iemand van huis heeft meegenomen. Daar is een stickertje opgeplakt. Hij staat ergens in een hoek, en dat is het dan. Meer is het niet."
'Witte journalisten op safari'
VVD-Tweede Kamerlid Zohair el Yassini zei eerder ‘buikpijn’ te krijgen van het nieuws over de bokaal en de database. "Wat meneer Gelauff zich niet realiseert, is hoe dit is overgekomen", zegt hij in WNL Op Zaterdag. "Het lijkt alsof witte journalisten op safari gaan, op zoek naar exotische diertjes om daarmee een trofee te winnen. Hij kan wel zeggen dat het een gebbetje is, maar dat is hoe het overkomt, niet alleen bij mij, maar bij een groot deel van de mensen die dit gelezen heeft."
"Zo'n bokaaluitreiking is een symbool, hoe klein je dat symbool ook denkt te maken", zegt El Yassini. "Als je hem wint, krijg je appjes met felicitaties. Dat is statusverhogend. De bokaal laat zien dat als je een nieuwsitem maakt waarbij je diversiteit ertussen propt, dat wordt beloond met een schouderklopje."
Volgens Yassini kan dit soort beleid schadelijke gevolgen hebben. "Topprofessionals die toevallig een etniciteit hebben die niet van westerse afkomst is, krijgen het gevoel: 'Bellen ze mij omdat ik de beste ben in het vak, of hebben ze mij gevraagd vanwege mijn etniciteit en afkomst. Dat is schadelijk voor de samenleving.
Het hele gesprek met Marcel Gelauff, Zohair el Yassini en Mark Koster is te beluisteren in de podcast Mark en Margreets Weekend.