Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlands medicijn tegen corona mogelijk al over 6 maanden beschikbaar

Redactie

Een unieke vondst: wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam hebben een antilichaam gevonden dat goede hoop geeft voor een medicijn tegen een een corona-infectie. "We zijn in onderhandeling met farmaceutische bedrijven, en zij zeggen ons dat ze in dit geval een supersnel traject zullen gebruiken. Dat betekent een maand of zes voordat het echt mensen in kan", zegt celbioloog van het Erasmus MC Frank Grosveld. Maar wie krijgt dit medicijn dan als eerste toegediend?

Het antilichaam dat gevonden is, voorkomt dat het virus in de lichaamcellen binnendringt en je op die manier ziek maakt. "Normaal gesproken is dat dus iets wat je lichaam zelf aanmaakt, om te vechten tegen het virus als het ware. En dit is dus een van die stofjes die je lichaam dan maakt. Die zijn op deze manier apart gekweekt en die worden dan aan jou gegeven, dus je lichaam hoeft het dan niet zelf te maken, maar je krijgt het als het ware toegediend", legt FD-zorgjournalist Anna Dijkman uit in Goedemorgen Nederland op NPO1.

Tijdelijk

Het medicijn werkt voorkomend en genezend: het kan gegeven worden aan mensen die hoog risico lopen, zodat ze niet geïnfecteerd worden, volgens celbioloog Grosveld. "En het kan waarschijnlijk gebruikt worden als therapeuticum voor mensen die al ziek zijn, om te behandelen en de infectie te stoppen."

Het gaat hier om een medicijn, en dat verschilt van een vaccin. Een medicijn is namelijk tijdelijk aanwezig in het lichaam, een vaccin geeft levenslange bescherming. Bij een vaccin maakt je lichaam namelijk zelf antistoffen aan. Dijkman: "Ik heb gisteren begrepen dat je (bij het medicijn, red.) dan ongeveer een half jaar beschermd zou blijven, dus dat het een half jaar in je lichaam blijft. Maar daarna zou je het weer opnieuw moeten. Dat is ook het grote verschil met een vaccin."

Krijgen wij het als eerst?

Dat het 'onze' ontdekking is, betekent dat dan ook dat wij, Nederlanders, dit medicijn als eerste toegediend gaan krijgen? "Ik denk het eerlijk gezegd niet", zegt Dijkman. "Het punt is, ze zijn nu bezig met een grote farmaceut, daar praten ze nu mee, ze hebben niet gezegd welke. We weten niet waar die farmaceut zit, of die in Europa zit of misschien wel elders." 'Wie betaalt, krijgt het', daar komt het op neer met dit soort uitvindingen, legt Dijkman uit.

En het is niet alleen de vraag welk land als eerst gebruik mag maken van het medicijn, ook welke personen. "Dan zou je dus kunnen denken aan mensen die veel risico lopen, dat kunnen de kwetsbaren in de samenleving zijn, maar het zouden ook mensen kunnen zijn die in de zorg werken, die dus veel in aanraking komen met het virus en die op die manier beschermd zouden kunnen zijn", zegt Dijkman.

Competitie

Op dit moment is er een ware 'competitie' gaande tussen verschillende landen: wie vindt er als eerste een vaccin of medicijn? Dat is alleen maar positief, denkt Dijkman. Er kan namelijk, vooral in de laatste fases van een onderzoek, nog ontzettend veel misgaan volgens de zorgjournalist. "Een heleboel medicijnen sneuvelen dan nog. Als je dan op één paard gaat wedden en dat wordt hem niet, dan heb je dus een jaar misschien voor niks gewerkt. Ik denk dat het goed is dat het op veel verschillende plekken gebeurd."

LEES OOK: Medicijn Ruconest geeft ‘bemoedigende’ testresultaten in bestrijding ernstige coronasymptomen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau